Kinderlijke stijl, harde inzichten

De stripverfilming Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet en de Braziliaanse animatie Menino hebben veel gemeen. Beide hebben een jonge hoofdpersoon die ongemakkelijke dingen ontdekt over de wereld, en zijn expres in een ‘kinderlijke’ stijl getekend die perfect hun onschuldige blik vangt. De films beperken zich allebei ook consequent tot de leefwereld van respectievelijk Jean, die begin jaren 70 voor het eerst naar de basisschool gaat, en Cuca, die op zoek gaat naar zijn vader, een arbeidsmigrant. Jean ontdekt de waarheid over zijn afwezige moeder en Cuca ziet dat arbeiders worden uitgebuit en zijn geliefde natuur in snel tempo wordt vernietigd. Beide films paren een emotionele inhoud aan een fraai uiterlijk. Het met de hand getekende Menino is met zijn kleurenpracht en inventieve vormvondsten net even indrukwekkender, maar is in de vertelling dan weer minder subtiel dan Mijn mama is in Amerika.