Kijken: deze drie mensen willen niets liever dan sterven op Mars

Een beeld uit de video van The Guardian.

Haar familie zal ze niet missen, want die liet ze al achter toen ze vanuit Irak naar de Verenigde Staten vluchtte. En de behoefte aan liefde of seks ook niet. Dina is niet het type voor huisje-boompje-beestje, dus wat houdt haar dan nog tegen om voor altijd naar Mars te vertrekken?

De 30-jarige Dina is een van de 660 mensen die, na een strenge selectie, nog meedingt naar een van de vier stoeltjes in de Mars One. Als ze voor die missie wordt gekozen, vertrekt ze in 2024 naar de rode planeet. Maar eenmaal vertrokken is het onmogelijk om ooit nog terug te keren naar aarde.

Een portret van The Guardian over drie mensen die naar Mars willen

Alles en iedereen vaarwel zeggen

Meer dan 200.000 mensen schreven zich in om deel te nemen aan het Marsproject, een initiatief dat in 2012 door Nederlanders werd bedacht. The Guardian maakte van drie van de overgebleven kandidaten een kort videoportret. Naast Dina gaat het om de 21-jarige Britse Ryan en de 34-jarige Jeremias uit Mozambique.

Hun drijfveren om mee te doen verschillen, maar over een ding zijn de drie aspirant-ruimtereizigers het stellig eens: ze zijn niet bang om alles en iedereen achter te laten met vooruitzicht op Mars te sterven. Voor Ryan, door zijn vader verlaten toen hij nog klein was, zegt daarover:

“Veel van de traumatische ervaringen die ik tijdens mijn leven heb gehad, waren het gevolg van mensen die mij verlieten. Als ik nu naar Mars mag, dan kan ík iedereen achterlaten.”

Een erfenis achterlaten

Maar bovenal ziet de natuurkundestudent aan de universiteit van Oxford de reis naar Mars als een manier om een erfenis achter te laten. Om zich te onderscheiden van de 7 miljard andere mensen op aarde:

“Wie weet er over een paar honderd jaar nog wie de president van de Verenigde Staten was? Iedereen zal daarentegen onthouden wie de eerste vier mensen waren die voet op Mars hebben gezet.”

Lees ook het verhaal “Een enkeltje Mars om onsterfelijk te worden”, een interview met Bas Lansdorp van Mars One, dat vorig jaar in NRC Handelsblad verscheen. (€)