Kapitein Costa Concordia schuldig aan doodslag - 16 jaar celstraf

Francesco Schettino staat terecht
Francesco Schettino staat terecht EPA / Enzo Russo

De Italiaanse kapitein Francesco Schettino van het gezonken cruiseschip Costa Concordia is vandaag schuldig bevonden aan doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van zijn vaartuig. Dat heeft de rechter bepaald, meldt Reuters. Schettino moet zestien jaar de cel in.

Openbare aanklagers eisten vorige maand een hogere gevangenisstraf van 26 jaar tegen de voormalige kapitein. Schettino zei eerder op de dag in de rechtbank dat “zijn hoofd wordt geofferd” om economische belangen veilig te stellen. Voor hij kon uitleggen wat hij hiermee bedoelde, barstte hij in huilen uit en besloot hij zijn betoog. Schettino gaf eerder aan onschuldig te zijn. Zijn advocaat had vrijspraak geëist. NRC-buitenlandredacteur Marc Leijendekker:

“De straf is opgebouwd uit drie delen: tien jaar voor dood door schuld, vijf jaar voor het veroorzaken van de ramp en één jaar voor het achterlaten van hulpbehoevende mensen. De openbare aanklagers hadden een hogere straf geëist omdat zij meenden dat er verzwarende omstandigheden van toepassing waren, maar dit heeft de rechter niet overgenomen.”

Het schip liep in januari 2012 op de klippen bij het Italiaanse eiland Giglio. Bij de scheepsramp kwamen 32 mensen om het leven. De voormalige kapitein wordt ervan beschuldigd dat hij te snel van boord ging. Hij zou als een van de eersten van boord zijn gegaan terwijl er nog veel passagiers en bemanningsleden aan boord waren.

De uitspraak betekent het einde van een lange rechtszaak. De zaak rond de Costa Concordia begon al in juli 2013. Schettino kan nog wel in hoger beroep gaan.