Cyberaanval legt rijksoverheid.nl plat

Een dag lang geen contact met de overheid – gisteren gebeurde het. De website rijksoverheid.nl lag er langdurig uit door een ‘cyberaanval’, bevestigt Algemene Zaken. De storing begon gisteren rond 10.00 uur en duurde tot 20.00 uur. Naast rijksoverheid.nl waren ook Telfort en GeenStijl offline.

Bij deze zogeheten DDoS-aanval werd de site bestookt met extreem veel dataverkeer, waardoor die overbelast raakte. Sites als GeenStijl en Glamora.ma zetten gisteren tijdelijk een alternatieve pagina online. Algemene Zaken heeft dit „noodscenario” overwogen, maar zag daar toch vanaf.

Rimbert Kloosterman van de Rijksvoorlichtingsdienst: „Het kost uren om je site te migreren naar een andere server. Als onze provider in de tussentijd weer in de lucht zou zijn, kost het uren om alles terug te zetten.” Rijksoverheid.nl heeft wel een backup, maar bij hetzelfde bedrijf. Kloosterman: „Als je dit probleem wilt voorkomen, zul je twee providers moeten hebben. Dat wordt een dure en ingewikkelde business.”

Doordat rijksoverheid.nl op zwart stond, waren Kamerstukken niet beschikbaar. Kloosterman nuanceert: „De e-mail werkte nog gewoon en Kamerstukken zijn ook via tweedekamer.nl terug te vinden.” De PvdA kondigde gisteren Kamervragen aan.