Jonge vrouw in Egypte: ‘Ik wil niet trouwen met een man die ik niet ken’

Nada’s revolutie is een portret van een jonge vrouw in het Egypte van na de Arabische lente. Sinds de revolutie voert ze ook een persoonlijk gevecht: trouw blijven aan haar ideaal van onafhankelijkheid. Haar familie begrijpt niets van haar leven.

Nada Ahmed
Nada Ahmed Fragment uit de documentaire 'Nada's revolutie' / via NPO

Een Egyptische vrouw laat een foto zien van haar dochter: een gesluierde jonge vrouw. “Zo zie ik Nada graag, een mooie en vrome dochter”, zegt Eglal Ahmed.

In het volgende shot zien we haar dochter Nada: zwaar opgemaakt, strakke kleding, ongesluierd en met een sigaret in de mond.

Persoonlijk gevecht

Nada’s revolutie is een portret van een jonge vrouw in het Egypte van na de Arabische lente.

“Toen de revolutie uitbrak in 2011 woonde ik vlak bij het Tahrirplein. Het lawaai, het gas en de kogels waren allemaal eng. Daarom bleef ik de eerste dagen binnen. Maar een paar dagen later ging ik er met een vriend naartoe en ben ik gebleven tot Mubarak vertrok.”

Nada Ahmed wil theatermaker worden. Tot haar 23ste jaar heeft ze gedaan wat er van haar als vrouw in het gezin werd verwacht en haar opleiding afgemaakt. Nu is ze 27 jaar en heeft ze “nog lang geen trouwplannen”, iets wat haar religieuze familie moeite mee heeft. Over de rol van vrouwen voor en na de revolutie zegt Ahmed:

“We wilden ons land veranderen en er ook voor vrouwen een betere plek van maken. We hadden geen idee hoe moeilijk dat zou worden.”

Ze vertelt openhartig over haar besluit om de man die een familielid voor haar had gevonden, af te wijzen:

“Die vent had me nooit eerder gezien. Het is toch raar om te trouwen met iemand die je niet kent en met hem het bed in te duiken?”

Sinds de revolutie voert ze ook een persoonlijk gevecht: trouw blijven aan haar ideaal van onafhankelijkheid. Want wat is de plek van een geëmancipeerde en onafhankelijke vrouw in het post-Mubaraktijdperk? Haar moeder en zusje begrijpen niets van Nada’s manier van leven.

Vastberaden

De documentaire, die een uur duurt, neemt de kijker mee in het dagelijkse leven van een jonge vrijgevochten vrouw in het huidige Caïro, post-Mubarak. Wat het verhaal mooi illustreert is dat er sinds de Arabische lente misschien een hoop is veranderd, maar ook dat de jonge Egyptenaren nog een lange weg te haan hebben.

Regisseur Claudia Lisboa mag het leven van Nada van dichtbij registreren. Rokend kijkt ze uit het raam, de kijker hoort haar gedachten:

“Iemand die vastberaden is om iets te veranderen kun je niet tegenhouden.”

Foto van Nada Ahmed, vastgehouden door haar moeder

Foto van Nada Ahmed, vastgehouden door haar moeder. Fragment uit de documentaire ‘Nada’s revolutie’ / via NPO

(Klik op de afbeelding om de uitzending bij de NPO terug te kijken.)