Jon Stewart neemt afscheid van The Daily Show

Presentator en komiek Jon Stewart neemt later dit jaar afscheid van The Daily Show. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt tijdens de dinsdagaflevering van de show.

http://youtu.be/m48yoQO2R64

De 52-jarige Stewart presenteerde de show van de comedyzender sinds 1999. Hij vertelde in de show gisteren dat zeventien jaar de langste periode is dat hij ooit voor een werkgever heeft gewerkt.

“Ik verbreek mijn record met 16 jaar en 5 maanden. “

Volgens Stewart is het tijd dat iemand anders de kans krijgt om de show te presenteren.

Eerder op de dag meldde Comedy Central, waar de show op wordt uitgezonden, al dat de aflevering van gisteren “de moeite waard was om af te kijken, ook na het interview”. De zenderbaas noemt Stewart later in een verklaring een “geniale komiek” met veel talent die altijd deel zal blijven uitmaken van de Comedy Central-familie.

Wie het programma van Stewart overneemt is nog niet bekend. Het programma bestaat sinds 1996.

Grote invloed

NRC-correspondent Guus Valk vindt de omschrijving “komiek” voor Jon Stewart eigenlijk te min:

“Stewart is de afgelopen jaren een cultureel en politiek fenomeen geworden. Stewart maakt vooral grappen, maar zijn kritiek op politici en mediafiguren maakte van hem een van de belangrijkste commentatoren van deze tijd. Vooral onder jongeren staat hij veel hoger in aanzien dan journalisten van de echte nieuwszenders.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad en nu al op nrc.nl het bericht van Guus Valk over Stewart: Gezicht van satire stopt ermee (€). Lees op nrc.nl: Vijf keer keihard lachen om Jon Stewart in The Daily Show