ING keert voor het eerst sinds crisis dividend uit

ING boekte vorig jaar een winst van 2,6 miljard euro, een daling van 14 procent. Er kwamen 1 miljoen klanten bij.

Foto koen van weel anp

ING gaat voor het eerst sinds de financiële crisis uitbrak weer dividend uitkeren aan aandeelhouders. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

De bank wil over het afgelopen jaar een dividend uitkeren van in totaal bijna een half miljard euro. Op een vergadering in mei moeten de aandeelhouders die stap nog goedkeuren. Dat is waarschijnlijk een formaliteit.

Het besluit is een teken dat Nederlandse banken de crisis, in elk geval wat betreft het belonen van hun aandeelhouders, achter zich beginnen te laten. Toen de crisis uitbrak stopten de meeste banken met het uitkeren van dividenden, vaak gedwongen door overheden, die hun een verbod oplegden (na de verleende staatssteun). Ook ING mocht geen dividend meer uitkeren.

In het laatste kwartaal van 2014 loste ING echter het laatste deel van de staatssteun af, waarmee de weg officieel weer vrij was voor het uitkeren van dividenden. ING zei destijds al dat het daartoe plannen had. Maar die waren toen nog niet definitief.

Kapitaalbuffers

ING-topman Ralph Hamers zei vanochtend in een videotoelichting tevens dat de bank „vanaf nu wil doorgaan met dividenduitkeringen”. De doelstelling is om minimaal 40 procent van de nettowinst van de bank uit te keren.

Daarbovenop zal ING aan het eind van elk jaar kijken of er nog extra geld is dat uitgekeerd kan worden aan aandeelhouders. Hamers benadrukte dat daarbij de stabiliteit van de bank niet in gevaar mag komen.

Banken moeten van overheden hun kapitaalbuffers ophogen om toekomstige crises beter te kunnen opvangen. Dat doen ze doorgaans door het inhouden van winsten. Dividenduitkeringen worden gedaan vanuit diezelfde winst. Dat kan voor spanningen zorgen tussen de twee doelen.

Hamers zei verder terug te kijken op een „belangrijk” en „succesvol” jaar. Naast het aflossen van de staatssteun heeft ING opnieuw stappen gezet in de gedwongen herstructurering tussen zijn bank- en verzekeringsactiviteiten.

Na het ontvangen van de staatssteun in 2009 moest ING van de Europese Commissie zichzelf opknippen in een bank en een verzekeraar en de verzekeringsactiviteiten verkopen. Dat proces is nu bijna voltooid.

Afgelopen jaar begon ING met de verkoop van de Amerikaanse verzekeringsdochter Voya en de Europese verzekeraar Nationale-Nederlanden, inmiddels omgedoopt in NN-Group. Daarin heeft het nu belangen van respectievelijk 19 procent en 68 procent.

Nieuwe strategie

Bij de bank werd in november een nieuwe strategie gelanceerd, die vooral is gebaseerd op het verder digitaliseren van bankieren en die vruchten begint af te werpen.

ING was daar al veel mee bezig – mede door het digitaliseren werden afgelopen jaar ruim 10.000 arbeidsplaatsen geschrapt, een daling van 17 procent van het aantal banen – maar wil daarmee nog verder gaan. Naar verwachting zullen er de komende maanden nog eens 1.700 banen verdwijnen. In totaal kwamen er in 2014 een miljoen klanten bij en ook de spaarsaldi groeiden fors, met 17 miljard euro.

Ondanks een hogere rentemarge en lagere voorzieningen kwam de nettowinst van ING in het voorbije jaar uit op bijna 2,6 miljard euro, een daling van 14 procent ten opzichte van 2013. De bank profiteerde vooral van een toegenomen rentemarge (verschil tussen de rente die zij klanten betaalt en de rente die zij klanten rekent) en lagere voorzieningen voor slechte leningen. Die voorzieningen daalden met 30 procent tot 1,6 miljard in 2014.

De afgelopen jaren moesten banken juist vanwege het gure economische klimaat forse voorzieningen treffen. Er lijkt nu voor het eerst sprake van een kentering. Wel blijft de vraag naar zakelijke kredieten achter bij die in andere markten waar ING actief is, zei Hamers. De vraag naar hypotheken trekt volgens de topman wel flink aan.