ING gaat aandeelhouders weer geld uitkeren

Buitenkant van het hoofdkantoor van ING.
Buitenkant van het hoofdkantoor van ING. Foto ANP / Koen van Weel

Nu ING de staatssteun heeft terugbetaald, begint de bank weer met het uitkeren van winst aan aandeelhouders. Dat maakte de bank woensdag bekend bij de jaarcijfers.

Aandeelhouders krijgen in mei een betaling van 12 cent per aandeel. Dat komt overeen met een bedrag van 470 miljoen euro. De bank wil vanaf dit jaar minimaal veertig procent van de winst per jaar aan aandeelhouders uitkeren. Op een vergadering in mei moeten de aandeelhouders de stap nog goedkeuren. Dat is waarschijnlijk een formaliteit.

ING betaalde in november de laatste tranche aan staatssteun terug. Toen werd al aangekondigd dat er weer dividend zou worden gaan uitbetaald.

NRC-redacteur Chris Hensen over de stap:

“Het besluit is een teken dat Nederlandse banken de crisis, in ieder geval wat betreft het belonen van hun aandeelhouders, voorzichtig achter zich beginnen te laten. Na de crisis stopten de meeste banken met het uitkeren van dividenden, vaak gedwongen omdat overheden hun een verbod oplegden (vanwege de staatssteun). Ook ING mocht geen dividend meer uitkeren.”

In 2008 ontving de bank 10 miljard euro aan noodsteun en een aantal garanties. De Nederlandse staat heeft daar 5,3 miljard euro aan rente aan verdiend.

Dividend vs. kapitaalbuffers

Topman van ING Ralph Hamers benadrukte vanochtend in een videotoelichting wel dat de stabiliteit van de bank niet in gevaar mag komen. Hensen:

“Banken moeten van overheden hun kapitaalbuffers ophogen om toekomstige crises beter op te kunnen te vangen. Dat doen ze doorgaans door het inhouden van winsten. Dividenduitkeringen worden gedaan vanuit diezelfde winst. Dat kan voor spanningen zorgen tussen de twee doelen.”

Winst

ING boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,18 miljard euro, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, nam met een vijfde af tot 548 miljoen euro. De winst werd onder meer gedrukt door herstructureringslasten. ING kondigde in november aan de dienstverlening verder te digitaliseren. Daardoor komen de de komende jaren zo’n 1700 banen te vervallen.

De nettowinst over heel 2014 kwam uit op bijna 2,6 miljard euro, een daling van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De bank profiteerde vooral van een toegenomen rentemarge (het verschil tussen de rente die ING zelf betaalt aan klanten en de rente die het rekent aan klanten) en lagere voorzieningen voor slechte leningen. Met name de voorzieningen daalden fors, met 30 procent ten opzichte van vorig jaar (1,6 miljard in 2014 tegenover 2,3 miljard in 2013). De afgelopen jaren moesten banken juist vanwege het gure economische klimaat forse voorzieningen treffen. Er lijkt nu voor het eerst duidelijk sprake van een kentering.

Lees op NRC Q: Hoe lang heb je nog een bank nodig voor je bankzaken?.