Ik heb zo’n driehonderd vaste klanten

Vincent van Balderen (45) is financieel planner en adviseur. Hij werkt vanuit huis en woont met zijn vrouw en vier zonen in Hoofddorp. Hij heeft laatst een caravan gekocht van 10.000 euro.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Voordat ik als zelfstandig financieel planner en adviseur aan de slag ging, werkte ik als financieel dienstverlener bij ABN Amro. Dat heb ik een paar jaar gedaan, maar dat heb ik niet lang volgehouden. Ik kon er niet tegen dat je een dienst verleent, maar ondertussen targets moet halen. Daarom begon ik in 1999 voor mezelf. Ik kan nu efficiënter mijn tijd indelen en meer verdienen, omdat ik een passender dienstverlening kan bieden.

Als planner en adviseur heb ik hoofdzakelijk klanten die advies willen met betrekking tot hun zaak of mensen met oud geld die daar iets mee willen. Omdat ik al zo lang bezig ben, heb ik de omslag van de crisis ook in eigen zak gevoeld. Sinds 2008 is het aantal klanten gedaald en verdien ik een paar honderd euro per maand minder. Gelukkig is de schade beperkt gebleven, thuis heb ik dit samen met mijn vrouw goed op kunnen vangen.

Tegenwoordig heb ik zo’n driehonderd vaste klanten en zo’n tweehonderd iets minder vaste. Ik werk zo’n vijftig tot zestig uur per week, maar als ik daar de studie-uren bij optel, kom ik regelmatig uit op zeventig. Doordat ik een kantoor aan huis heb, is dit goed te combineren met het gezinsleven. Toch ben ik in noodgevallen altijd voor de klant bereikbaar, dus word ik ook nog weleens op Kerstavond of tijdens vakantie gebeld. Het is mijn vak om mensen te adviseren, ook in geval van spoed.”

UIT

‘Sinds de crisis gaan we thuis anders met geld om. Gingen we vroeger tijdens vakanties bijvoorbeeld elke dag leuke dingen doen, nu laat ik mijn vier jongens twee dagen het dagprogramma bepalen. De ene keer doen we een survival en de andere keer gaan we zeilen, surfen, of bezoeken we een stad. Bij ons gaat alles van de kinderen financieel gezien keer vier, dus daar moet je wel rekening mee houden. We zouden bijvoorbeeld best graag op vakantie gaan naar Lapland of Zuid-Afrika, maar met zes gezinsleden wordt dat simpelweg te duur. Gelukkig zijn kinderen heel flexibel, het maakt niet uit als er even iets minder te besteden is.

Elke zomer gaan we met de caravan kamperen in het noorden van Spanje. Daar trekken we zo’n 3.000 euro voor uit.

Terug in Nederland gaat veel geld op aan sport. Mijn zoons beoefenen zomer- en wintersporten, zo zitten ze op hockey, honkbal, schaatsen en trampolinespringen. Zelf doe ik aan skeeleren en wielrennen en ik ben lid van de ijsclub in Haarlem. Daar ga ik samen met de kinderen schaatsen of volg ik een training in de avond. Afgelopen Kerst heb ik daarvoor nieuwe schaatsen gekocht, echte Evo Helium schaatsen van 918 euro. Daar heb ik een paar jaar voor gespaard, het is een investering voor het leven.”