Hij kreeg krakers zo ver het pand vrijwillig te verlaten

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor kandidaat-gerechtsdeurwaarder Sjef van der Putten (31) is dat zijn baas Peter van Krijl (55), van Groenendaal & Van Krijl gerechtsdeurwaarders.

„Nooit gedacht dat ik deurwaarder zou worden. Als student rechten had ik grote ambities om carrière te maken als advocaat of in het bedrijfsleven. Maar toen ik een bijbaantje had op het deurwaarderskantoor van Peter van Krijl veranderde dat. Dankzij hem zag ik hoe belangrijk het vak van een deurwaarder is. Je moet juridisch expert zijn, maar tegelijkertijd ook veel mensenkennis hebben. Neem bijvoorbeeld die dag dat hij beslag moest leggen op een kraakpand. De ME stond al klaar toen bleek dat er vanwege een formaliteit nog geen dwang kon worden toegepast. Met zijn vriendelijke charisma is hij toen het pand met boze krakers binnengegaan om te praten en uiteindelijk ontruimden de krakers vrijwillig hun pand.

„Op een dag tijdens de lunch zei hij: blijf bij ons werken, als deurwaarder kun je je ambities ook heel goed waarmaken. Zorg dat je de beste van Nederland wordt! Ik was overtuigd en inmiddels ben ik deel van zijn managementteam. Laatst zat ik op kantoor verdiept in een juridisch document toen de telefoon ging: er voer een schip langs de stad dat onmiddellijk aan de ketting moest. Ik ging eropaf en met een toevallig aanwezig motorbootje kon ik bij het schip komen, om vervolgens op het dek te klimmen. Volgens de wet mag je pas beslag op een schip leggen als je aan boord bent.

„Ik leerde van Peter ook dat je vanaf het moment dat je bij mensen naar binnenstapt duidelijk en eerlijk moet zijn over je bedoelingen, ook al wordt er geschreeuwd of gedreigd. Als je geen twijfel laat bestaan over wat je komt doen kun je het eerste gedeelte van de discussie overslaan. Vervolgens is het wel belangrijk mee te denken met mensen en te helpen waar nodig. Peter heeft bijvoorbeeld weleens uit eigen zak een tientje gegeven om brood te kopen, en gezorgd voor een overnachtingsplek na een ontruiming. Dat is niet gebruikelijk, maar het werkt wel. Hij kan met iedereen opschieten; we maken soms zelfs mee dat mensen bij wie we eerst als deurwaarder op de stoep stonden, later terugkomen als klant.”