In beeld

Hier werden pasgeborenen aan hun lot overgelaten

Timothy Jaccard was ambulancemedewerker bij het New York Police Department. In 1998 kreeg hij de melding dat er een baby was gevonden in het toilet bij de rechtbank. Het baby'tje was verdronken, de moeder verdwenen. Hij gaf de baby een naam en verzorgde de begrafenis. Sinds de vondst van deze eerste baby heeft hij meer dan 100 baby's een naam gegeven en een begrafenis en graf bezorgd. Nu heeft hij met zijn vrouw een hotline opgezet voor zwangere vrouwen die in paniek zijn. Hij kan ze bijstaan tijdens de bevalling, maar hen er ook op wijzen dat ze hun kind anoniem kunnen afstaan. De vrouwen kunnen het kindje op een veilig plek achterlaten zoals in een zogenaamde Safe Haven, vaak een ziekenhuis of brandweerkazerne. De afgelopen jaren hebben al meerdere vrouwen op deze manier hun baby afgestaan. In Nederland zijn de afgelopen tijd ook verschillende baby's gevonden. Waarom laten moeders hun pasgeboren kinderen achter – al dan niet voor dood? Iedere moeder heeft haar eigen redenen. Ze kan bijvoorbeeld uit een streng religieus gezin komen, illegaal in het land verblijven, verkracht zijn of onder incest lijden. In oktober 2014 werd in Amsterdam-West een baby uit een ondergrondse container gehaald en overleefde wonderwel. In Nederland zijn in 2014 de eerste vondelingenluiken in gebruik genomen, die wanhopige aanstaande moeders de kans bieden hun kind te vondeling te leggen op een veilige plek.
1997: <b>Angelique</b> was de eerste dode baby die was achtergelaten waarmee Timothy Jaccard in aanraking kwam. De moeder van Angelique beviel op het toilet van de rechtbank in Hempstead. De baby was verdronken in de wc pot. Van de moeder was geen spoor te vinden.
Rachel Corner
1998: <b>Noël Hope</b> werd gevonden in het water bij Sea Gate, Coney Island. Hij zat verminkt in een plastic tas. De baby was toen al twee weken dood.
Rachel Corner
2001: <b>Christian Hope</b> werd gevonden onder de pier bij Coney Island. Hij had maar 4 uur geleefd.
Rachel Corner
2004: <b>Nathan Strauss Hope</b> werd gevonden in een plastic tas in Ridge Street. Hij werd maar 4 uur oud.
2005: <b>Matthew & Jonathan Hope.</b> Ze werden op dezelfde dag aan de voet van de Williamsburg Bridge gevonden. Matthew aan de ene kant van de brug en Jonathan aan de andere kant.
Rachel Corner
2006: <b>Nicholas Hope</b> werd in een vuilnisbak op het treinstation van Hicksville gevonden in 2006. De moeder bleek als nanny bij een rijk gezin te werken. Het jongetje is ongeveer 10 dagen oud geworden. Zijn moeder is opgepakt en zit in de gevangenis.
Rachel Corner
2007: <b>William Hope</b> werd in de waterzuiveringinstallatie van Wantagh Ceder Creek gevonden.
Rachel Corner
In deze brandgang in Eindhoven werd op 10 maart 2014 een babylijkje gevonden. Het meisje was gewikkeld in dekens in een shopper gestopt. Dezelfde avond werd de vermoedelijke moeder aangehouden, ze woonde vlakbij.
Rachel Corner
In het drukbezochte Rekerhoutpark in Alkmaar werd op 3 december 2014 een overleden baby gevonden, een meisje. Ze was enigszins verborgen, maar niet begraven. De baby was al enige tijd dood toen ze werd achtergelaten, denkt de politie.
Rachel Corner
Oktober 2014. Een vrouw hoorde zacht baby-gehuil toen ze haar fiets in oktober naast deze container in Amsterdam-West parkeerde. Aanvankelijk dacht de politie dat het een weggegooide babyfoon was. Maar met een warmtecamera werd een levende baby aangetroffen in het ondergrondse deel van de container. Een meisje, van een paar dagen oud. Haar ouders zijn niet gevonden.
Rachel Corner