Groot protest tegen coup in Jemen - rebellen stelen ambassadeauto’s

In de Jemenitische steden Sanaa en Taiz zijn duizenden mensen vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen de staatsgreep van shi’itische Houthi-rebellen. Dat gebeurde nadat de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hun ambassades uit veiligheidsoverwegingen sloten.

Protest tegen de Houthi's
Protest tegen de Houthi's EPA / Anis Mahyoub

In de Jemenitische steden Sanaa en Taiz zijn duizenden mensen vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen de staatsgreep van shi’itische Houthi-rebellen. Dat gebeurde nadat de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hun ambassades uit veiligheidsoverwegingen sloten. Ambassadeauto’s die waren achtergelaten bij het vliegveld werden door de opstandelingen meegenomen, melden AP en Reuters.

Rebellen sloegen demonstranten en staken met messen op hen in. Meer dan tien betogers werden gearresteerd en Houthi’s schoten met geweren in de lucht. Het is niet bekend hoeveel gewonden zijn gevallen.

In totaal maakten de Houthi’s meer dan twintig Amerikaanse voertuigen buit. Vertrokken diplomaten lieten weten dat ze alle wapens, computers en documenten in de gesloten ambassades hebben vernietigd. De Duitse ambassade is ook bezig met het vernietigen van gevoelige documenten en sluit binnenkort zijn deuren.

De Houthi-rebellen noemen hun machtsgreep een revolutie en zeggen het land te willen verlossen van corruptie en economische problemen. De shi’itische strijdgroep ontvangt steun vanuit Iran en is fel anti-Amerikaans gezind. Vorige maand stapten de Jemenitische premier en president op. Het parlement werd door de rebellen ontbonden. De opstandelingen vulden daarop het ontstane machtsvacuüm.

Lees verder in nrc.next: Jemen lijkt steeds meer op Somalië (€)