Eurolanden bereiken nog geen akkoord met Griekenland

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem voor de vergadering van de eurogroep van vanavond.
Voorzitter Jeroen Dijsselbloem voor de vergadering van de eurogroep van vanavond. Foto EPA / Julien Warnand

Het overleg tussen Griekenland en de andere eurolanden heeft vanavond niet tot een akkoord geleid. De gesprekken over een verlenging van het Brusselse steunprogramma voor het land gaan daarom maandag verder, zo liet voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de eurogroep na afloop van enkele uren beraad weten.

Dijsselbloem had het tijdens een persconferentie over “intense gesprekken” tussen de ministers van Financiën van de eurolanden, die samen de eurogroep vormen. Volgens de politicus is tijdens het overleg van vanavond wel vooruitgang geboekt. “Maar nog niet voldoende om over een akkoord te kunnen spreken”, aldus Dijsselbloem.

De ministers moeten na het weekeinde daarom opnieuw in conclaaf, wanneer de officiële vergadering van de eurogroep op de planning staat. De bijeenkomst van vanavond was een extra beraad, om “alvast wat te overleggen”. Het was de eerste keer dat de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bij een vergadering aanwezig was.

Lees bij NRC Q: Griekenland is voorlopig een muur en Zo ziet het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa eruit.