En weer is Europa een beetje meer van China

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij

En weer is een beetje meer Europa van China. Het afgelopen jaar kochten Chinese bedrijven en investeringsfondsen voor 18 miljard dollar bezittingen in Europa. Dat is twee keer zo veel als in 2013. Dat schrijft de Financial Times.

De astronomische bedragen tonen volgens de krant aan dat de groeivertraging van de Chinese economie vooralsnog weinig effect heeft op de buitenlandse investeringen van China.

Toch is het geen uitgemaakte zaak dat China op zulke schaal geld blijft pompen in Europa, zegt Thomas Gilles, een China-expert van advocatenkantoor Baker & McKenzie dat het onderzoek naar de investeringen uitvoerde. “Hoe de Chinese investeringen er uit zullen zien in de toekomst, hangt erg af van ontwikkelingen in Europa”, zegt hij. Het is belangrijk dat Europese leiders de economie blijven hervormen om concurrerend te blijven. Alleen dan is het Oude Continent aantrekkelijk voor geld uit het Rijk van het Midden.

Dat China fors investeert wordt door sommigen, zoals de linkse Griekse regeringspartij Syriza, gezien als een veeg teken. Chinezen kopen alleen maar als de prijs zeer goedkoop is. Europa kan haar huid best wat duurder verkopen, menen zij.

Wonen in de achtertuin is voor Australiërs de enige oplossing

Wat doe je als je geen miljonair bent maar toch in Sydney moet wonen waar de mediaan huizenprijs onlangs boven de één miljoen Australische dollar is gekomen? Je bivakkeert in de achtertuin van je ouders.

Wat een spannend avontuur is als je zes bent, is toch een beetje triest als je zesendertig bent. Maar voor veel Australiërs zit er weinig anders op. De explosieve prijsstijgingen op de huizenmarkt nopen velen om huizen te bouwen in de achtertuin van hun ouders.

Deze variant van trailers heet in Australië granny flats omdat het van oudsher geaccepteerd is dat je je oma of schoonmoeder op enige afstand in de tuin parkeert. The Wall Street Journal heeft een mooi stuk over de keerzijde van een almaar opgaande (prijstoenames van 15 tot 30 procent in drie jaar) huizenmarkt.

Politiemannen in Warringah Council, het chique kiesdistrict van premier Tony Abbott in het noorden van Sydney, kunnen geen huizen of appartementen betalen en moeten bij vrienden op de bank slapen. Velen wonen uren rijden van het politiebureau vandaan en moeten na nachtdiensten een paar uur bijslapen in hun auto voordat ze veilig huiswaarts kunnen keren.

Aannemers zeggen dat ze als gevolg steeds meer aanvragen krijgen om granny flats te bouwen in achtertuinen. Waar vijf jaar geleden een aannemer vijf van dit soort gebouwtjes bouwde, zet hij er nu driehonderd neer.

Samsung ziet meer in televisies en minder in smartphones

Het Zuid-Koreaanse Samsung denkt de wereld beter te kunnen veroveren met kleine beeldschermen dan met grote  smartphones. Het bedrijf investeert 4.000 miljard won (3,2 miljard euro) in nieuwe technologie om organic light-emitting diode ofwel OLED-schermen te maken, schrijft persbureau Reuters.

Samsung denkt dat de komende jaren vooral de markt voor kleine en middelgrote beeldschermen aantrekt. Dit soort schermen wordt gebruikt voor de productie van smartphones. Ook investeert Samsung miljarden in een nieuwe fabriek voor computerchips die eind 2017 klaar moet zijn. Zo probeert het bedrijf een belangrijke rol van betekenis in de wereldwijde tech-sector te blijven spelen.

De smartphones van Samsung hebben het zwaar en kunnen in Azië met moeite de concurrentie aan met goedkopere Chinese modellen en duurder Amerikaanse modellen van Apple.

 

    • Melle Garschagen