Lees emotionele brief die Kayla Mueller schreef terwijl ze werd gegijzeld door IS

De ouders van de overleden Kayla Mueller, die werd gegijzeld door Islamitische Staat, hebben een brief vrijgegeven die hun dochter in gevangenschap aan hen heeft geschreven.

Kayla Mueller
Kayla Mueller Foto The Daily Courier Handout

Gisteren werd bevestigd dat de Amerikaanse Kayla Mueller, die door IS werd gegijzeld, is overleden.

Vandaag publiceerde The New York Times een brief die de 26-jarige vrouw aan haar familie schreef in de lente van 2014, terwijl IS-militanten haar gevangen hielden.

Emotioneel en koel tegelijk

De brief begint relatief koel en informatief. Zo schrijft Mueller dat ze ongedeerd en gezond is. “Ik ben zelfs aangekomen”, staat er. Ze vertelt dat haar celgenoten zijn vrijgelaten en dat zij hun heeft gevraagd deze brief over te brengen aan haar ouders.

Daarna volgt een passage die emotioneler is:

“Ik kan slechts één paragraaf per keer schrijven, omdat de gedachte aan jullie alleen al me diep ontroert.”

Ze heeft veel aan haar geloof in God:

“Ik heb geleerd dat je zelfs in gevangenschap vrij kunt zijn. Ik heb ontdekt dat er iets positiefs te vinden is in elke situatie, mits je goed zoekt.”

Ze schrijft ook, in kapitalen, dat ze niet wil dat haar ouders zich verantwoordelijk voelen voor de onderhandelingen over haar vrijlating. “Ik geef niet op, hoe lang het ook duurt. [...] Al mijn kracht komt uit de hoop dat we weer herenigd zullen worden.”

Mueller besluit haar brief met:

“Vrees niet voor mij, blijf bidden, dat zal ik ook doen. By God’s will we will be together soon.”

Kayla Muellers Letter From Captivity

(The New York Times tikte de brief over. Bekijk hier die leesbare versie.)

Werkte als hulpverlener

Mueller werkte als hulpverlener voor een ngo en hielp Syrische vluchtelingen aan de grens met Turkije. In de zomer van 2013 werd ze gevangengenomen door IS.

Afgelopen week beweerde IS dat ze omgekomen zou zijn door de luchtaanvallen van Jordanië op IS-doelen. Jordanië deed dit af als propaganda.

Volgens het Witte Huis hebben de ouders afgelopen weekend een bericht ontvangen waaruit zou blijken dat ze niet meer leeft. Gisteren werd dat door de ouders van Mueller bevestigd. De Amerikaanse president Obama zei:

“Wij zullen de terroristen die verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood vinden en terechtstellen”.