Voormalig IMF-topman had het te druk om orgies te regelen, zegt hij

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn Foto AFP

Nooit heeft Dominique Strauss-Kahn vermoed dat de gewillige vrouwen op de door hem bijgewoonde seksfeesten prostituees waren. Had hij dat wel geweten, dan zou hij „gestopt zijn deel te nemen” aan wat in zijn ogen „ludieke” avondjes waren. „Ik heb niets tegen prostituees, maar het is niet waar ik van houd”, zei hij gisteren voor de rechtbank in Lille. „Ik hou ervan als het feest is.”

Voor het eerst kwam de voormalige IMF-chef gisteren aan het woord in het proces tegen hem en zijn vrienden voor vermeende pooieractiviteiten. Strauss-Kahn ontkende de initiatiefnemer of organisator van de orgies te zijn geweest. „Ik had niet de tijd om zo’n avond te organiseren”, zei hij. Wel liet hij zijn vrienden weten waneer hij beschikbaar was. De zeventien onderzochte partijen speelden alle op het heetst van de financiële crisis. Terwijl Strauss-Kahn in 2010 Parijs aandeed „om een crisis als in 1929 te voorkomen”, vond hij tijd voor een seksavond.

Het is die avond in het Parijse Hotel Murano waarover de lezingen nogal uiteenlopen. Volgens de ingehuurde ‘Jade’ was het duidelijk geen libertijns feest, want ‘DSK’ was de enige man die van de volgens haar „acht” ingehuurde vrouwen profiteerde. Bij swingersfeesten „is er een uitwisseling, tweerichtingsverkeer”, zei ze. „Dit was alleen een enkele reis.”

„Het tafereel dat we samen hebben doorgemaakt, hebben we niet op dezelfde manier beleefd”, reageerde Strauss-Kahn inlevend. „Ik zeg niet dat ze liegt, maar onze herinneringen veranderen met de tijd.” Hij zegt de seksfeesten nodig te hebben gehad „als recreatieve uitlaatklep in een jachtig leven”.