Drones kunnen het leven handiger maken

Onbemande vliegtuigjes hebben veelbelovende toepassingen. Van gewassen monitoren tot het filmen van huwelijksvideo’s. Met drones kan het.

Festivalgangers zijn er al aan gewend: er gaat geen groot buitenfeest voorbij zonder het typische gezoem van een op afstand bestuurbaar vliegtuigje met rotorbladen. Camera erop, en je hebt gegarandeerd een mooie aftermovie.

Dronetechnologie ontwikkelt zich snel. Drones worden kleiner en beter, de prijzen gaan spectaculair omlaag. Tot enkele jaren geleden kostten ze honderdduizenden euro’s per stuk en werden ze bijna alleen door het leger gebruikt. Maar plots zijn drones betaalbaar geworden voor een breed publiek.

Geavanceerde onbemande vliegtuigjes voor commercieel gebruik kosten zo’n 15.000 euro; een simpele consumentendrone krijg je al voor een paar honderd euro.

Dat levert natuurlijk allemaal vragen op over privacy (mag je zomaar met cameradrones rondvliegen?) en veiligheid (vliegt er straks ineens een drone tegen mijn hoofd?). Tegelijkertijd komt er meer oog voor de mogelijkheden van onbemande vliegtuigjes.

Vorige week nog stelde een rapport van het Haagse innovatiecluster The Hague Security Delta voor om in Nederland een grootschalig testcentrum voor drones op te zetten. Een kanshebber daarvoor is het voormalige vliegveld Valkenburg, vlak bij Leiden.

Een groep ondernemers, overheidsinstanties en belangenclubs wil van die leegstaande locatie een testterrein voor commerciële drones maken. Wat hebben we daaraan? Waarschijnlijk best veel. Hiernaast enkele veelbelovende toepassingen van drones.