2Doc: Point and Shoot

NPO 2,

23.00-0.25u.

In 2006 besluit de Amerikaan Matt Van Dyke op 26-jarige leeftijd om zijn leven drastisch om te gooien. Hij heeft weinig vrienden, speelt veel videogames en laat zijn boodschappen nog doen door zijn moeder. Dat kan volgens hemzelf zo niet langer. Hij koopt een motor en begint aan een reis van 55.000 kilometer door Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Onderweg raakt hij bevriend met een man uit Libië . Als in 2011 de revolutie uitbreekt in dat land, besluit Van Dyke mee te vechten tegen het bewind van

dictator Moammar Gaddafi. Hij wordt uiteindelijk opgepakt en zit zes maanden in een isoleercel.

Na zijn vrijlating neemt Van Dyke contact op met regisseur Marshall Curry en vraagt hem om een documentaire over zijn avontuur te maken. Curry stelde Point and Shoot samen uit honderden uren materiaal en voegde veel muziek van de sombere Amerikaanse indierockband The National toe.

De film werd in 2014 goed ontvangen en won de prijs voor beste

documentaire op het filmfestival van Tribeca. Toch was er ook kritiek: waarom vecht Van Dyke nou eigenlijk mee in een oorlog waar hij niks mee te maken heeft? Is hij niet

gewoon een grote narcist die oorlogje speelt voor de camera?