DDoS-aanval legde gisteren Rijksoverheid.nl plat

De storing van Rijksoverheid.nl en veel andere websites gisteren werd veroorzaakt door een DDos-aanval. Dat meldt het ministerie van Algemene Zaken.

De storing begon gisterochtend rond 10.00 uur en duurde tot ‘s avonds 20.00 uur. Naast Rijksoverheid.nl waren ook de sites van Telfort en GeenStijl offline.

Dienst Publiek en Communicatie, onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken, zal samen met netwerk- en hostingprovider Centric/Prolocation en het Nationaal Cyber Security Centrum de aanval evalueren.

Bij een DDoS-aanval wordt een internetsite bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen. De aanval had het karakter van een DDOS, zonder dat het heel veel verkeer genereerde, laat Raymond Dijkxhoorn, directeur van Prolocation, weten.

‘Kost uren om je site te migreren’

De storing gisteren duurde dermate lang, dat sites als GeenStijl en Glamora.ma tijdelijk een uitgeklede variant van de site in de lucht hielden bij Tumblr. Het ministerie koos er bewust voor om dat niet te doen, laat woordvoerder Rimbert Kloosterman van de RVD weten.

Kloosterman:

“Het kost uren om je site te migreren naar een andere server. Als onze provider in de tussentijd weer in de lucht zou zijn, kost het uren om alles weer terug te zetten. Dat risico wilden we niet nemen. Dit noodscenario is wel een optie geweest toen de storing bleef aanhouden. Maar er was vertrouwen in een snelle oplossing.”

‘We hebben wel een backup, maar bij dezelfde hoster’

Volgens Kloosterman heeft Rijksoverheid.nl wel een backup, maar wel bij dezelfde hoster. “Dus als die eruit ligt, dan hebben we daar niets aan. Als je dit probleem wilt voorkomen zul je twee hostingpartijen moeten hebben, maar dat wordt een dure en ingewikkelde business.”

Doordat Rijksoverheid.nl op zwart stond, waren de ministeries niet in staat om Kamerstukken te sturen en kon niemand ze inzien. Kloosterman nuanceert: “De email werkte nog gewoon en Kamerstukken zijn ook via tweedekamer.nl terug te vinden.”

Rijksoverheid.nl werd in mei 2013 voor het laatst getroffen door een grote storing. Toen is de site twaalf uur lang uit de lucht geweest.

De PvdA kondigde gisteren Kamervragen aan. Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug is verbaasd dat er geen back-up-mogelijkheid is voor de website zodat “desnoods een uitgeklede versie” bereikbaar blijft voor het publiek.