Dagkalender van de Wereldliteratuur: twee keer de PCH voor HBC

Hugo Brandt Corstius tijdens de Nacht van de Columnist. Foto Maurice Boyer

Aan welke Nederlandse essayist werd twee keer de P.C. Hooftprijs toegekend? (Omdat de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur precies dertig jaar geleden bekend maakte dat hij weigerde de prijs aan hem uit te reiken.)

Dat was Hugo Brandt Corstius (1935-2014), de vader van columniste Aaf en presentator Jelle.

De schrijver-columnist met de tientallen pseudoniemen (o.a. Piet Grijs, Battus, Stoker, Raoul Chapkis, Victor Baarn, Dolf Cohen, Maaike Helder, Peter Malenkov en Talisman) werd in 1984 door de jury voorgedragen voor de P.C. Hooftprijs voor essayistiek, maar stuitte twee maanden later op een veto van cultuurminister Elco Brinkman. Brandt Corstius had volgens hem het kwetsen tot instrument verheven (en onder meer Brinkmans collega Ruding van Financiën met de oorlogsmisdadiger Eichmann vergeleken).

Uit protest tegen de ministeriële inmenging trad de jury af en werd de prijs van staatsprijs in de jaren daarna omgevormd tot gewone prijs. Drie jaar lang werd de P.C. Hooftprijs niet uitgereikt en in 1987 werd hij opnieuw toegekend aan Brandt Corstius, die hem op 18 februari 1988 in ontvangst nam.

Meer afleveringen van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zijn te vinden op literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.