Dagkalender van de Wereldliteratuur: 225 jaar Casanova

Tweehonderdvijfentwintig jaar geleden begon een oude bibliothecaris op een slot in Bohemen aan zijn memoires. Zijn Histoire de ma vie werd postuum gepubliceerd en zou hem tot een legende maken. Tegenwoordig kent bijna iedereen zijn naam.

Giacomo Casanova, de enige schrijver die een soortnaam is geworden, werd geboren in Venetië als zoon van een dominante actrice. Na een avontuurlijk leven – priester in opleiding (van het seminarie geschopt), soldaat, reizend violist, gevangene van de Doge (wegens verboden-A3C5c6bEPCus4AC4Fs2qboekenbezit), organisator van een grote Franse loterij, spion van Lodewijk xv – begon Casanova in 1790 als bibliothecaris in Bohemen aan zijn memoires. De twaalf delen beslaande en toch onvoltooide Histoire de ma vie concentreert zich op zijn verleiding van 122 vrouwen – minder dan de 2065 van Don Juan in Mozarts opera Don Giovanni (aan het libretto waarvan Casanova meewerkte!).

Het is niet alleen de beroemdste erotische schelmenroman (Casanova maakt zijn leven nog mooier dan het was, al spaart hij zichzelf niet) maar ook een veelomvattende intieme zedenschets van de 18de eeuw in Europa. Hoogtepunten uit de door Theo Kars in het Nederlands vertaalde Histoire zijn Casanova’s blauwtje bij zijn grote liefde Henriette, zijn ontsnapping uit de gevangenis van de Venetiaanse Staatsinquisitie, en zijn duel met een Poolse edelman; ook doet hij verslag van twee bezoeken aan Holland.

Meer afleveringen van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zijn te vinden op literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.