Vleesetende plant heeft mierenverstand

Minder je best doen en toch meer inkomsten krijgen – vleesetende planten kennen het geheim. De bekervormige vallen van tropische Nepenthes-soorten staan er soms maar ineffectief bij. Diep in hun beker produceren ze voor insecten hemelse zoetwaren. Daaronder wacht de hel: insect-onvriendelijke verteringsvloeistof. Voor een plant die goed zijn best doet, hoort daar nog iets bij. Een gladde binnenwand. Een waterig of wasachtig laagje maakt de steile wand verraderlijk, zodat gelokte insecten vallend hun bestemming vinden.

Maar nu is ontdekt dat die laag bij sommige oudere bekerplanten een groot deel van de tijd ontbreekt. Aangelokte insecten vullen hun magen, en huppelen zonder mankeren weer omhoog (Proceedings B, januari 2015).

Het gaat hier niet om bekeerde bekerplanten die alleen nog maar goed willen doen. Ze gaan voor de grote mep, met evolutionair mierenverstand. Mierenvolken werken met verkenners, die de gemeenschap blij kond doen van voedselvondsten. Door reclame zwelt de stroom bezoekers van de ineffectieve plant aan. Dan, vooral na regen, is de fijne plek opeens wel glad. Halve, erg voedzame, mierenvolken worden er zo ingeluisd. Klinkt bekend? Als klantvriendelijke bedrijven die na lokkertjes de tarieven bijstellen?