Betalen met je handtekening

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een nieuwe manier van online betalen.

Bedrijf: Sign2Pay Oprichter: Nicolas Mertens Medewerkers: 8

Wie nu online een aankoop doet, heeft de keuze uit een aantal manieren van betalen, zoals PayPal, iDeal of creditcard. De laatste tijd komen daar meer opties bij, een daarvan is de start-up Sign2Pay.

Wat is het?

Een manier van online betalen met je handtekening. Je hoeft dus niet eerst naar iDeal, maar klikt op het Sign2Pay-icoontje in de webwinkel. Vervolgens zet je je handtekening door met je vinger op je tablet of smartphone te tekenen, en dan is de transactie voltooid. Zonder pincode of wachtwoord, dus.

Is dat veilig?

Volgens Sign2Pay is het zelfs veiliger dan een pincode, omdat die nog te kraken valt of mensen over je schouder kunnen meelezen. De handtekening wordt op allerlei punten geanalyseerd: de drukgevoeligheid, de wijze van je vinger neerzetten, hoeveel bochten en krullen je zet. Bij de eerste keer betalen via Sign2Pay moet je drie keer achter elkaar dezelfde handtekening zetten, zodat het systeem je leert kennen. Hoe vaker je betaalt, hoe beter het systeem je herkent.

Wat is het verdienmodel?

De uiteindelijke klanten zijn winkeliers en consumenten. Maar daartussen zitten de ‘Payment Service Providers’: de bedrijven die als een soort makelaar pakketten betaaldiensten aan winkeliers verkopen. Winkeliers betalen hun per transactie, en die providers geven Sign2Pay ook weer een percentage per transactie (rond de 2,5 procent plus 25 cent kosten). Sign2Pay verwacht over een maand dat de eerste winkels de dienst aanbieden.