Aantal dubbele banen groeit

Sinds 1986 zijn er bijna drie keer zo veel ‘stapelaars’ van banen.
Sinds 1986 zijn er bijna drie keer zo veel ‘stapelaars’ van banen. Foto Thinkstock

Amerikaanse toestanden op de Nederlandse arbeidsmarkt? Het aantal mensen met meer dan één baan stijgt. Tussen 1986 en 2012 steeg het aantal ‘stapelaars’ onder werknemers van 3 naar 8 procent en onder zelfstandigen van 4 naar 13 procent.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport Aanbod van Arbeid 2014 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat is gebaseerd op een enquête onder 4.500 werkenden en niet-werkenden.

In de Verenigde Staten wordt wel gesproken van moonlighting: naast een baan overdag ook werken in de avonduren om rond te kunnen komen. Uit het onderzoek is niet af te leiden of de stijging van het aantal stapelaars in Nederland een „noodzakelijk kwaad” is, „vergelijkbaar met de Amerikaanse praktijken van ‘werkende armen’ ”, aldus de SCP-rapporteurs. De ondervraagden met meerdere banen gaven wel relatief vaak aan dat ze niet kunnen rondkomen van hun dubbele inkomen. (NRC)