Apple breekt weer een record, marktwaarde stijgt boven 700 miljard

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Na de beste kwartaalcijfers ooit is Apple nu het allereerste bedrijf in de geschiedenis dat gewaardeerd wordt op meer dan 700 miljard dollar, schrijft USA Today.

Deze mijlpaal laat tevens zien dat de marktwaarde van Apple het afgelopen jaar met 60 procent is gestegen. Aandelen van het bedrijf bereikten vandaag een waarde van 122,02 dollar (1,9 procent meer dan gisteren). Apple is dus om precies te zijn 710,7 miljard waard.

Toch relativeert Quartz de prestatie van Apple. In 1999 was Microsoft namelijk al 870 miljard dollar waard - althans met de inflatie meegerekend. Desalniettemin mag Apple zich rijk rekenen. Wat doet het overigens met al die miljarden? CEO Tim Cook gaat er in ieder geval eentje gebruiken voor het bouwen van een zonnecentrale in Californië.

De oorlog van Kyle Bass


Niet alleen late night-presentator John Oliver verklaarde dit weekend de oorlog tegen de farmaceutische industrie in de Verenigde Staten, Kyle Bass doet dat nu ook officieel. De Texaanse manager van hedgefund Hayman Capital betwist de wettelijkheid van diverse patenten, schrijft Business Insider. Hij begint met Ampyra, het multiple sclerose-medicijn van Acorda Therapeutics.

Na de actie van Bass tegen Acorda, daalden hun aandelen met zeker 8 procent. Volgens de hedgefund-manager hebben de VS een ‘drugsprobleem’. Bass hoopt dat door het aanvechten van patenten de markt wordt opengebroken voor nieuwe farmaceutische bedrijven. Zo wil hij onder andere dat er een einde komt aan de het zogeheten ‘pay for delay’ (wiki), waar bedrijven concurrenten betalen om niet met soortgelijke producten te komen.

Volgens Bass openen zijn acties tegen ‘bullshit’-patenten nieuwe financiële mogelijkheden voor investeerders, zoals de niet zo-altruïstische Texaan. Overigens heeft zijn oorlog waarschijnlijk de handige bijkomstigheid dat Amerikaanse medicijnen goedkoper zullen worden.

Western Union casht met laatste kwartaal

Western Union had een goed laatste kwartaal, meldt The Wall Street Journal. De inkomsten van het geldbedrijf stegen met 28 procent en krimpende uitgaven maakten de verliezen door valutaschommelingen goed.

In reactie op dit goede nieuws en het feit dat de winstverwachting voor 2015 naar boven werd gesteld, stegen de aandelen van Western Union met 3 procent naar 18,95 dollar. De afgelopen jaren kreeg Western Union, dat zich ook steeds meer richt op digitale betalingen, te maken met toenemende concurrentie van bedrijven als PayPal, Apple en Wal-Mart.

    • Hans Klis