Amerikaanse IS-gijzelaar gedood ‘bij luchtaanval’

De Amerikaanse hulpverlener Kayla Mueller (26), die werd gegijzeld door de Islamitische Staat (IS), is dood. Volgens het Witte Huis ontvingen haar ouders afgelopen weekend een bericht van IS waaruit dat blijkt. Inlichtingendiensten beschouwen het bericht als authentiek.

Afgelopen week meldde IS dat Mueller zou zijn omgekomen bij luchtaanvallen die Jordanië op IS-doelen uitvoerde, nadat IS een Jordaanse piloot levend had verbrand. Het Witte Huis deed dit gisteren af als propaganda. Woordvoerder Josh Earnest zei dat er „geen bewijs was van de aanwezigheid van burgers in het te bestoken gebied voordat de coalitie toesloeg”. Volgens het Pentagon is er „geen twijfel” dat IS Mueller heeft vermoord.

In een interview met nieuwswebsite Buzzfeed vertelde de Amerikaanse president Obama gisteren dat Amerikaanse commando’s Mueller en andere gijzelaars bij een reddingspoging vorig jaar „op een dag of twee” hadden gemist. Obama zei dat de VS „de terroristen die verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en berechten”. Mueller werd in augustus 2013 ontvoerd toen zij een ziekenhuis in Aleppo verliet.

Het is onduidelijk hoeveel Amerikanen er in de regio gevangenzitten. In het interview met Buzzfeed zei Obama dat hij de Amerikaanse politiek om geen losgeld te betalen niet wil herzien. „Dan maken we Amerikanen een nog groter doelwit voor toekomstige aanvallen.”