Vermoedelijke Syriëganger uit Frankrijk aangehouden op Schiphol

Koninklijke Marechaussee op Schiphol.
Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Foto ANP / Evert Elzinga

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft vorige week een Fransman aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij op weg was naar Syrië om deel te nemen aan de gewapende strijd. De marechaussee meldt dat zelf vandaag op Twitter en Facebook.

Twitter avatar marechaussee Kon. Marechaussee Vermoedelijke #Syriëganger door #Marechaussee aangehouden op #Schiphol door #grensbewakers Marechaussee
http://t.co/8YkLnZyruy

Tijdens een grenscontrole door de grensbewaking gaf de 27-jarige Fransman aan dat hij op weg zou zijn naar Turkije. Naar aanleiding van zijn antwoorden op andere vragen ontstond het vermoeden dat de man via Schiphol wilde uitreizen naar Syrië. Hij werd daarop aangehouden. Het OM Noord-Holland en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken nu het reisdoel van de man.

Vorige week werden twee verdachten uit Arnhem vrijgesproken. Het OM had de twee ervan beschuldigd dat ze voorbereidingen troffen om zich aan te sluiten bij de strijd in Syrië. Het omgekeerde komt ook regelmatig voor: Syriëgangers die terugkeren, soms met een vals paspoort omdat dit ze is afgenomen. Minstens tien Syriëgangers hebben zich de afgelopen twee jaar bij het Nederlands consulaat in Istanbul gemeld omdat zij niet meer beschikten over een paspoort en terug wilden keren naar Nederland.