Private equity-reus KKR is nog overal, behalve bij V&D

foto: kkr.com

V&D is gered, voor nu. En vooral dankzij een deal met de huurbazen. Niet zo lang geleden had V&D de panden in eigen bezit. Maar toen verkocht oud-eigenaar KKR ze allemaal. Vandaag komt die gigantische Amerikaanse investeringsmaatschappij met jaarcijfers. Nog steeds heeft het belangrijke banden met Nederland.

Hoe groot is KKR dan?

Op private equity-vlak een van de grootste ter wereld. Werelwijd zit het achter 94 bedrijven met een jaaromzet van 200 miljard dollar en 940.000 werknemers. Bedrijfsovernames financieren met schulden is een van de specialiteiten.

KKR (voluit Kohlberg Kravis Roberts Co) is in 1976 in New York opgericht door Jerome Kohlberg (met pensioen) en de neven George Roberts en Henry Kravis (foto). De laatste twee zijn volgens Forbes allebei goed voor een vermogen van 5,1 miljard dollar.

Het was zowaar kort genoteerd aan de Amsterdamse beurs maar verhuisde in 2010 naar New York.

KKR heeft 96 miljard dollar onder beheer voor bijvoorbeeld pensioenfondsen. En daar verdient het aardig op.

Wat doet KKR in Nederland?


Momenteel vooral veel verkooppogingen. KKR haalde in 2004 in een consortium Vendex (van onder andere HEMA, Bijenkorf en V&D) van de beurs. Het veranderde de naam daarna naar Maxeda en verkocht de bedrijven en het vastgoed los door.

Maxeda bestaat nu alleen nog uit klusketens Praxis, Formido en Brico. Die stonden te koop, maar werden eind vorig jaar uit de etalage gehaald omdat niemand de 800 miljoen euro vraagprijs wilde neerleggen.

Met concurrent CVC is KKR eigenaar van afvalverwerker Van Gansewinkel. Maar ook dat krijgt het ondanks het in de hand nemen van Credit Suisse maar niet verkocht, mede vanwege de hoge schulden waar de aankoop mee werd gefinancierd.

Vorige zomer kocht KKR voor naar schatting 200 miljoen dollar een meerderheidsbelang in de Nederlandse rozenteler Afriflora die jaarlijks meer dan 700 miljoen rozen in Ethiopië kweekt.

Wat doet Nederland met KKR?

Geld geven om te beleggen. Neem ´s lands grootste pensioenfonds APB dat via haar pensioenuitvoerder APG belegt bij Alpinvest dat weer investeert via KKR.

In december organiseerde het Instituut voor Pensioeneducatie “Besturen en beleggen in 2015″. Een van de hoofdsprekers: David Petraeus. Het voormalig CIA-hoofd en opperbevelhebber van Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan is tegenwoordig het gezicht van KKR Global Institute.

Doen ze eerlijk zaken?

KKR benadrukt dat “integriteit bij alles wat we doen” komt kijken.

Pijnlijk was dan ook de schikking van 325 miljoen dollar die KKR en consorten deze zomer troffen met een groep Amerikaanse beleggers. Die stelden dat vijftien grote investeringsmaatschappijen jarenlang samenspanden en prijsafspraken maakten. Het betrof overnames van onder meer Toys’R’Us, telecombedrijf Vivendi én NXP, de voormalige chipdivisie van Philips.

Uit vertrouwelijke email blijkt dat investeerders die in 2006 NXP willen overnemen tijdens het bieden veelvuldig contact hebben. Zo stemmen Bain en KKR op de dag van de overname nog af “waar we staan met die gekke Nederlanders”.

Saillant detail: KKR is nu in de race om met CVC de lichtdivisie van Philips op te kopen. De topman van Philips is Frans van Houten, die was in 2006 de baas bij NXP.

Is dat een probleem?

Niet voor de financiële prestaties. Analisten verwachten dan ook mooie cijfers vandaag.

    • Camil Driessen