Vakcentrale FNV nog lang niet akkoord met ontslagen bij Blokker

Het filiaal van Blokker aan de Maasstraat is geopend, de ochtend na de dag waarop de huishoudketen bekend maakte in te grijpen wegens dalende omzetten.
Het filiaal van Blokker aan de Maasstraat is geopend, de ochtend na de dag waarop de huishoudketen bekend maakte in te grijpen wegens dalende omzetten. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

FNV en Blokker zijn het nog lang niet eens over een sociaal plan voor de 440 werknemers die worden ontslagen. Dat laat bestuurder Twan van Lieshout vanavond weten na afloop van een gesprek met het bedrijf. De vakcentrale is nog niet overtuigd van de noodzaak van het grote aantal ontslagen, stelt hij.

Van Lieshout kreeg in het gesprek met de Blokker-directie veel informatie van de winkelketen. Hij zegt daarover tegen persbureau ANP:

“Daar zijn we wel positief over. Maar we zijn nog niet overtuigd. Blokker heeft beloofd met meer informatie te zullen komen om het aantal ontslagen verder te onderbouwen. [...] Er is een eerste voorzet gegeven door Blokker. Daar zijn we voorzichtig positief over, maar er is nog een lange weg te gaan om tot een akkoord te komen.”

Blokker wil 440 werknemers ontslaan

Blokker maakte gisteren bekend 440 werknemers op straat te willen zetten. Dat is ongeveer zes procent van het totale personeelsbestand. De winkelketen ziet zich tot die stap gedwongen door de dalende verkoop in winkels. Blokker wil daarom ook meer inzetten op de verkoop via internet.

Ook wil de winkelketen de contracten van de werknemers die blijven flexibiliseren. Van Lieshout heeft daar zo zijn bedenkingen bij. Als die stap betekent dat werknemers kleinere contracten krijgen en daardoor minder gaan verdienen “dan gaan wij daarvoor liggen”, aldus de vakbondsbestuurder.

De FNV gaat nu eerst met zijn leden praten om “verdere imput” te krijgen voor de onderhandelingen. Volgende week woensdag praten de bonden verder met Blokker.