Tien tinten bruin: van 20.000 theezakjes een giga portret maken

Red Hong Yi tijdens de creatie van Teh Tarik Man Foto via YouTube / 'Teh Tarik Man made of 20,000 teabags'

Het is maar waar je zin in hebt: 20.000 theezakjes dopen in water, ze laten drogen en er vervolgens een kunstwerk van maken in tien tinten bruin. De Maleisische kunstenares Red Hong Yi waagde zich eraan en eerlijk is eerlijk: het resultaat mag er zijn.

De installatie heet ‘Teh Tarik Man’ en is een ode aan de theedrinkcultuur van haar thuisland. Ze deed zo’n twee maanden over het kunstwerk van ruim 2 bij 3 meter. Gokje wagen wat zoiets weegt? 200 kilo.

Verschillende temperaturen water

De tien tinten bruin maakte ze door de zakjes in glaasjes te hangen met verschillende temperaturen water. Alleen bij de donkerst gekleurde zakjes zit een druppeltje kleurstof.

Behalve een flinke berg theezakjes had ze ook ander materiaal nodig: stroken papier, matjes, pizzadozen, een nietmachine, tie-wraps, een meetlint en een ladder. En dat is goed te zien in het filmpje: het is een bende.

‘Painter without a paintbrush’

Hong Yi - die zichzelf omschrijft als “schilder zonder kwast” - maakte eerder portretten met koffievlekken en chopsticks. Tijdens het WK van 2014 gebruikte ze een voetbal bij wijze van kwast om voetbaliconen Ronaldo, Neymar en Messi te portretteren.

Meer weten over deze vrouw? In 2013 was Hong Yi een van de sprekers op de Tedx conferentie in Kuala Lumpur, waar zij sprak over haar werk, haar motivaties en hoe belangrijk het is om je werk te durven delen.

    • Carlijn Vis