Tien meter Zwagerman naar Den Haag

Als jongste schrijver ooit schenkt Joost Zwagerman zijn archief aan het Letterkundig Museum

Boekenbal 1988: Joost Zwagerman (links) in gesprek met societyverslaggever Gert-Jan Dröge en schrijver Jessica Durlacher. Foto Chris van Houts

Schrijver Joost Zwagerman heeft zijn omvangrijke literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Alleen het papieren gedeelte neemt al bijna tien strekkende meter aan archiefdozen in beslag. Daarnaast heeft Zwagerman ook diverse harde schijven met digitale archiefstukken aan het museum overgedragen. „Het werd een stevige bult op mijn rug, mijn leven is nu letterlijk lichter”, zegt de auteur.

Het archief bevat diverse manuscripten van Zwagermans romans, vele persoonlijke foto’s, dagboeknotities uit de periode 1988-1994 en boeken met opdrachten. Ook bevat het jeugdwerk: kindertekeningen en afleveringen van de Zwagergids, een handgeschreven en geïllustreerd eenmanstijdschrift dat Zwagerman maakte toen hij circa dertien jaar oud was. Daarnaast is er veel (mail)correspondentie met collega-schrijvers, schilders, politici en gasten uit het tv-programma Zomergasten, dat in 2003 en 2004 door Zwagerman werd gepresenteerd. Hij heeft veel mensen gekend, zegt de schrijver. „Ik denk dat mijn archief ook om buitenliteraire redenen interessant is.”

Zwagerman is pas 51. Nooit eerder schonk een zo jonge auteur bij leven al zijn archief aan het Letterkundig Museum, zegt directeur Aad Meinderts. „Een heel interessant archief, omdat Zwagerman zo midden in het maatschappelijk debat staat.”

Voor het museum komt de schenking op een „godgegeven moment”, zegt Meinderts. „Later dit jaar beginnen we een online platform.” Daar zal het museum met het Zwagerman-archief uitpakken, belooft de directeur.

Om fiscale redenen is de collectie getaxeerd. De geschatte waarde van de gift is 200.000 euro. Zwagerman: „Mijn kinderen zeiden vaak: ‘Mag die oude meuk het huis niet uit.’ Toen ze hoorden wat mijn archief waard was, waren ze stomverbaasd.”

Zwagerman heeft niet heel zijn archief geschonken. „Alles wat nu in het museum ligt, is beschikbaar voor onderzoek. Correspondentie die te privé is voor de betrokkenen, heb ik achtergehouden.”

Enkele hoogtepunten uit het archief zijn vanaf vandaag te zien in een kleine tentoonstelling in het Letterkundig Museum.