Terugkijken: Het laatste interview met muzikaal wonderkind Jett Rebel

Muzikaal wonderkind Jett Rebel (Jelte Steven Tuinstra). Foto ANP / Paul Bergen

Hij zou verslaafd zijn aan nagellak en lippenstift, ongelukkig zijn, strontvervelend om mee te werken en buitensporig veel drank en drugs gebruiken. Op zich de gebruikelijke ingrediënten voor jonge artiesten met een rock ’n roll-bestaan.

De ster van Jett Rebel is rijzende en daarom wordt er veel over hem geschreven, maar het gaat zelden meer over zijn muziek. De pas 24-jarige artiest is het geroddel over zijn persoontje zat en gaf daarom gisteravond in De Wereld Draait Door zijn laatste interview.

Jett Rebel tijdens zijn laatste interview

Jett Rebel tijdens zijn laatste interview. Still uit DWDD-aflevering van 9 feb 2015

(Klik op het plaatje en bekijk het fragment op de site van DWDD.)

Groot talent

Anderhalf jaar geleden was hij nog totaal onbekend, maar intussen wordt de jongen uit Den Haag gezien als een van de grootste talenten in de Nederlandse popscene. Gisteravond zei hij dat hij zich weer 100 procent wil focussen op de muziek:

“Al dat gepraat over mezelf leidt af en ik zie mezelf niet als het soort artiest dat van tv-programma naar tv-programma gaat. Ik wil gewoon muziek maken.”

Hij begrijpt wel dat mensen het interessant vinden dat hij zijn nagels een likje lak geeft, maar denkt tegelijkertijd ook vaak “who the fuck cares?”

Club van 27

Presentator Matthijs van Nieuwkerk begint over de vrees dat Rebel zich voegt bij de club ‘Forever 27‘: de groep popsterren die op 27-jarige leeftijd overleed, onder anderen Amy Whinehouse, Kurt Cobain en Jimi Hendrix.

Over verslavingsgevaar zegt Rebel:

“Ik weet waar ik op moet letten om daar niet aan ten onder te gaan.”

Van Nieuwkerk vraagt: “Je gaat niet ontsporen?”

Rebel: “Ja, dat misschien wel. Maar ik neem mijn werk serieus. Ik maak inderdaad lange dagen en werk in de studio door zonder te plassen en te eten en voor mezelf te zorgen.”

Podiumbeest

Dit “laatste interview” is uiteraard boeiend als je Jett Rebel kent, maar ook juist interessant voor degenen die niet weten wie hij is. In tien minuten krijg je een indruk van het muzikale wonderkind, zijn passie en zijn gevechten met zichzelf. Het verschil tussen Jelte Steven Tuinstra (zijn echte naam) en zijn alter-ego Jett Rebel op het podium is gigantisch.

“De persoon Jelte kennen weinig mensen en vind ik moeilijk om te laten zien.”

DWDD toont een collage van de meest sprekende fragmenten van Rebels optredens en sappige uitspraken die hij deed in interviews. Bijvoorbeeld die keer vlak na een optreden:

“Hoe kan ik het ene moment zo aandachtsgeil zijn en het andere moment zo tering-bang voor iedereen?”

‘Ik hou van zingen’

Wat hij wil? Een langdurige carrière als muzikant, platen maken en optreden. “Ik hou van zingen, dan voel ik me op mijn gemak.”

Is het fijn om Jett Rebel te zijn? Lees het artikel ‘Soms draai ik door van ambitie‘ in nrc.next (€).

In NRC Handelsblad kreeg hij 3 ballen voor zijn optreden in Paradiso: ‘Jett Rebel: een keurige Gooise jongen‘ (€).

Zijn album ‘Hits for kids’ kreeg 4 ballen in nrc.next. Lees de recensie: ‘Verwachtingen verzilverd‘ (€).

    • Carlijn Vis