Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015 bekend

Jan Terlouw in 2006 bij de bekendmaking van de winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs. Foto ANP

Vijf kinder- en jeugdboeken maken kans op de Woutertje Pieterse Prijs 2015. De genomineerden zijn De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries, Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Illustraties

Met deze vijf genomineerden koos de jury uitdrukkelijk voor het samenspel tussen tekst en beeld. Dat verklaart mogelijk waarom het alom geprezen, maar illustratieloze kinderboek Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper niet is genomineerd, maar wel zijn door Sanne te Loo geïllustreerde De duik. Van de vijf kanshebbers is alleen het jeugdboek van Anna Woltz niet geïllustreerd.

Nominatiesysteem

Het is dit jaar voor het eerst dat de Woutertje Pieterse Prijs met een nominatiesysteem werkt: in eerdere jaren werd er alleen een winnaar bekendgemaakt.

Aan de nominatie is geen prijzengeld verbonden. Op 11 april wordt de prijs uitgereikt op de Middag van het Kinderboek in Amsterdam.

    • Thomas de Veen