Samsom wil ook na de zomer de gaswinning in Groningen beperken

Samsom wil de gaswinning in Groningen zo ver mogelijk terugdringen, ook na de grens van 1 juli.
Samsom wil de gaswinning in Groningen zo ver mogelijk terugdringen, ook na de grens van 1 juli. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het “ondenkbaar” dat de gaswinning in Groningen alleen tot 1 juli wordt beperkt, en daarna gewoon weer op de geplande schaal doorgaat. Als het aan Samsom ligt wordt ook in de tweede helft van dit jaar minder gas gewonnen dan voorzien. Dat zei hij vandaag tegen RTV Noord.

Samson reageert daarmee op het kabinetsbesluit van gisteren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte toen bekend dat de gaskraan tot 1 juli verder dicht gaat. In de eerste maanden van dit jaar wil de bewindsman niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de grond halen.

Gaswinning zo ver mogelijk naar beneden

Of de gaswinning ook na die datum wordt beperkt, moet nog worden besloten. Dat besluit hangt af van een nieuw onderzoek uitgevoerd door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Eerder werd besloten dat dit jaar niet meer dan 39,4 miljard kuub gas mag worden gewonnen, in plaats van 42,5 miljard kuub.

Volgens Samsom moet de gaswinning “zo ver mogelijk naar beneden”, zo stelt hij. Dat is volgens hem in ieder geval minder dan 39,4 miljard kuub, zo meent hij:

“De afspraak is heel duidelijk. Bij het nieuwe gasbesluit kiezen we voor het meest veilige scenario en dat is het scenario waar je zo min mogelijk gas wint. 39,4 miljard is niet zo min mogelijk.”

Op naar het laagste scenario

Hoeveel gas Samsom dan wel als acceptabel beschouwt, liet hij niet weten. Het lijkt er echter op dat de politicus doelt op 35 miljard kuub, zo meldt de regionale zender:

“De grens ligt op de hoeveelheid waarbij we Nederland van gas kunnen voorzien. Die ligt op 33 miljard kuub, twee miljard kuub heb je nodig als reserve. Maar misschien moet het wel nog lager. We moeten gewoon naar het laagst mogelijke scenario en niet meer dan dat.”