Rutte houdt niet van regels, wel van de Rotterdamse Markthal

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De uitreiking van de MKB-groeiagenda in de Markthal in Rotterdam

Wie: Hans de Jong, mede-eigenaar van projectontwikkelaar Provast, Jan Boom, commercieel directeur van bouwbedrijf Aldowa, Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland en minister-president Mark Rutte

De projectontwikkelaars zijn er nog steeds niet over uitgejubeld. Hoe bijzonder geslaagd de Rotterdamse Markthal is. Het gigantische complex dat vorig jaar oktober geopend werd is - en daar gaan we - “een sterk staaltje vernieuwende architectuur”, “een geslaagde uitdaging”, “een schoolvoorbeeld van innovatie”, en “uniek op de wereld”. “Ja… Trots is wel een woord dat op de zaak weleens wordt genoemd”, knikt een bescheiden Hans de Jong - mede-eigenaar van projectontwikkelaar Provast. Zij moesten binnengevel van de hal bekleden met een schilderij van negenduizend vierkante meter.

“Dan is het dus alles uit de kast, hè.”

Positieve grondhouding

Jan Boom, commercieel directeur van bouwbedrijf Aldowa en verantwoordelijk voor het plafond van de Markthal, wil daar nog even aan toevoegen dat het succes ook te danken is aan de “positieve grondhouding” van de gemeente Rotterdam. Een houding die hij eigenlijk nooit tegenkomt bij de overheid. Ook De Jong vindt dat ondernemers vaak geremd worden door allerlei regeltjes uit Den Haag, zegt hij.

Kan Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, dáár even mooi op inhaken. In de MKB-groeiagenda, die hij vandaag aan minister president Mark Rutte overhandigt, staat namelijk óók dat er te veel regeltjes voor de ondernemers van het midden en kleinbedrijf zijn. Volgens Van Straalen is er een hele lijst regels die zó uit het regelboek gescheurd kan worden. “Zonder dat er dan maar ook íéts mis zal gaan”, bezweert Van Straalen, die Mark Rutte een indringende blik toewerpt.

Mark Rutte neemt de MKB groeiagenda in ontvangst van Michaël van Straalen in de Markthal Rotterdam

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Ruggengraat

Hij raakt een gevoelige snaar bij Rutte, die wars zegt te zijn van regels. “De overheid moet de randvoorwaarden creëren en niet in de weg lopen”, hapt de minister-president. Gelukkig gaat op dit moment in Nederland “alles op de schop” om de regeldruk te verminderen en ondernemers te stimuleren. “Want”, trekt Rutte zijn oude stokpaardje maar weer eens uit de kast, “het MKB is de ruggengraat van de economie.” Toch moet Van Straalen niet meteen grote veranderingen verwachten, waarschuwt hij. “Gaat dit in één keer lukken? Nee.” De ondernemers in de zaal morrelen norsig. Rutte kijkt verontschuldigend om zich heen.

“Had ik eigenlijk al gezegd wat een fantastische plek deze markthal is?”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken