‘Rusland en Oekraïne bereiken akkoord over wapenstilstand’

De resten van een raket steken uit de grond in het oosten van Oekraïne. Volgens een bron van TASS is vanavond een vredesakkoord bereikt.
De resten van een raket steken uit de grond in het oosten van Oekraïne. Volgens een bron van TASS is vanavond een vredesakkoord bereikt. Foto EPA / Vladimir Vladimirov

Vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de pro-Russische separatisten hebben naar verluidt een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Dat heeft althans een ingewijde vanavond aan het Russische persbureau TASS laten weten. Ook zouden ze het eens zijn over de manier waarop wordt toegezien op de uitvoering van zo’n wapenstilstand.

De vertegenwoordigers waren vanavond bijeen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk om te spreken over een einde aan de oorlog in Oekraïne. Daarbij was ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aanwezig. De partijen - die samen in de zogeheten Contactgroep zitten - moeten het nog wel eens worden over de wettelijke status die de twee rebellerende regio’s in het oosten van Oekraïne krijgen.

Rebellenleider ontkent vredesakkoord

Geen van de betrokken partijen wilde de bewering van de bron vanavond na afloop van het overleg bevestigen. Volgens de rebellenleider Denis Poesjilin is het echter te vroeg om al van een akkoord te spreken, zo liet hij na afloop van de twee uur durende bijeenkomst weten.

Voordat gesproken kan worden van een staakt-het-vuren hebben de rebellen volgens Poesjilin eerst nog een antwoord tegoed van Oekraïne. Hij doelt daarmee op een aantal voorstellen over “politieke en militaire” stappen, die hij eerder op de avond indiende.

Morgen is topoverleg in Minsk

De ontmoeting van vandaag vormt de opmaat naar het topoverleg tussen de partijen van morgen. Daarbij zullen de Russische president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko aanwezig zijn. Ook de Duitse bondskanselier Merkel en president Hollande van Frankrijk schuiven in Minsk aan om het overleg te begeleiden.

Eerder op de avond stelde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier nog dat Rusland, Oekraïne en de rebellen het nog over een hoop dingen eens moesten worden. Volgens Steinmeier waren er “een hoop onbeantwoorde vragen”, die voor het topoverleg van morgen nog beantwoord moeten worden, zo meldt Reuters.

Porosjenko: laatste kans op vrede

Wat betreft de Oekraïense president Petro Porosjenko is het overleg van morgen een van de laatste kansen om nog een tot een vredesakkoord te komen. De Franse president Hollande liet tegenover AP weten dat hij vastberaden is om een einde te maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne.

Ook de Amerikaanse president Obama mengde zich de avond voor het vredesoverleg nog even in het conflict. Hij belde vandaag met president Poetin, om zijn Russische ambtsgenoot op het hart te drukken dat het tijd is een vredesakkoord te sluiten.