Roverhoofdman kan pokeren met emoties

Voormalig fotomodel Travis Fimmel speelt roverhoofdman Ragnar als een luie kat.

De Vikingen aan het begin van een nieuwe veldslag. Met in het middden, met rood schild, Travis Fimmel als Ragnar Rothbrok.
De Vikingen aan het begin van een nieuwe veldslag. Met in het middden, met rood schild, Travis Fimmel als Ragnar Rothbrok. foto bernard walsh / history

Dat je model bent geweest, betekent niet dat je niet kan acteren. De voormalige modellen Halle Berry, Geena Davis en Kim Basinger bijvoorbeeld wonnen zelfs Oscars. Travis Fimmel, die de hoofdrol speelt in de historische serie Vikings, was vroeger ondergoedmodel voor Calvin Klein. Op oude foto’s is een gespierde jongen met lang haar in kleine slips te zien. Met zijn tatoeages aan de zijkant van hoofd, baard en helblauwe ogen is hij als dertiger nog steeds een te mooie Viking – met een vrouw die lijkt op Scarlett Johansson. Maar zijn acteren in de rol van de legendarische veroveraar Ragnar Rothbrok is één van de aantrekkelijkste kanten van Vikings.

Fimmel speelt de onverschrokken roverhoofdman als een kat. Een luie kat, met een slungelig, wiegend loopje en een afwachtende blik. Als anderen zich opwinden, verschijnt er bij hem een geamuseerd lachje op de lippen. Het liefst buigt hij zijn hoofd lichtjes voorover en peilt met sluwe oogjes zijn omgeving. Aan de ruige wereld van Noormannen waar bonkig machoïsme de regel is, geeft Fimmels onthechte, lichtvoetige spel een prettige en ondermijnende draai.

In seizoen 2 begint Fimmel met twee mooie, ingetogen scènes in de eerste aflevering. In zijn eentje voor het water aan de fjord zittend, spreekt hij gevoelvol tot zijn overleden twaalfjarige dochter. Dat hij weet dat ze bij de goden is, maar dat ze moet komen praten met hem als ze daar behoefte aan heeft.

En hij wordt verrast door de komst van de vrouw met wie hij eerder vreemd is gegaan. Ze is zwanger. Bij het diner stelt hij zijn echtgenote voor de ander als tweede vrouw te accepteren. En geeft haar zacht kopjes tegen de schouder, terwijl ze zwijgt. Hij is geen kwaaie kat.

Maar gaandeweg dit seizoen redt Ragnar het niet meer met zijn gevoel voor relativering. Getrouwen en familie laten hem in de steek in een steeds veranderende spel met loyaliteiten. In de strijd om de macht vallen veel doden en worden gruwelijke straffen uitgedeeld. Ragnar laat zich niet onbetuigd.

Aan het slot zit nog een grote verrassing. Ragnar is niet alleen een sluwe, opvallend ironische Viking, hij kan ook subliem pokeren met emoties.

Dit tweede seizoen van Vikings kent weer prachtig in beeld gebrachte veldslagen met intimiderende man-tegen-mangevechten, maar het heen-en-weer naar Engeland varen is voor Ragnar Rothbrok minder succesvol dan gehoopt. De Vikingen zijn sterker en denken tactisch, maar de Engelsen zijn talrijker en leren nieuwe, verfijnde strategieën.

Andere personages krijgen de kans zich te ontwikkelen. Ragnars vrouw Lagertha ontpopt zich tot zelfstandige roverhoofdvrouw. Ragnars vriend, de halfgare botenbouwer Floki, die zo vooruitstrevend leek, bijt zich vast in de verdediging van de Noorse goden.

Zijn religieus fanatisme plaatst hem lijnrecht tegen over de ontvoerde Engelse monnik die ook het vertrouwen van Ragnar geniet. Deze Athelstan twijfelt aan zijn geloof en wikt en weegt, en heeft vervreemdende visioenen. Ook dat is mooi gedaan. Visueel blijft Vikings een genot.

De aandacht voor personages komt het drama ten goede: ook de zachte krachten krijgen in het krijgsgeweld de ruimte.