Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ramón Gieling is altijd op zoek naar de essentie

Tv-recensent Hans Beerekamp selecteert elke dinsdag twee documentaires van NPO Doc die de moeite waard zijn. Het gaat om de beste documentaire die de afgelopen week op een van de NPO-zenders in première ging en een wat oudere documentaire die op een of andere manier commentaar levert op de eerste. Meediscussiëren? #NRCdoc

Door Hans Beerekamp

Deze week een hommage aan een documentaireauteur. Al ruim dertig jaar maakt Ramón Gieling een of meerdere films per jaar, als een bezetene.

Hij is er altijd prominent in aanwezig, door zijn sterke signatuur en soms is hij ook letterlijk in beeld. Vaak zoekt hij naar een essentie of bezieling, benoemd in Duende (1986).

In Home volgt de regisseur de Ivoriaanse zanger en vluchteling Cyriaque Kouenou. In de beginscène speelt de regisseur dat hij bij douanier Kouenou asiel in Afrika aanvraagt. Later wisselen ze zelfs van kleren.

De als een schelmenroman gestructureerde odyssee volgt de charismatische bard van het ene naar het andere toevluchtsoord. Alles is echt, maar ook bedacht.

De hoofdpersoon vraagt de regisseur om geld. Het antwoord is dat hij voor 6 euro per uur diens appartement mag schoonmaken.

Schijnbaar het tegendeel is Gielings Herinnering aan een trieste dageraad, over de rouw van de verre van nomadische bewoners van Wieringen om een jaren geleden verongelukte zoon en broer. Maar ook dit is een zeer vormvaste vertelling, op zoek naar de kern.

Over de maker

Ramón Gieling (Utrecht, 1954) is een van de productiefste Nederlandse regisseurs. Kunstopleiding in Arnhem (1971-76). Naast enkele speelfilms, maakte hij talloze documentaires, waaronder Duende (1986), Johan Cruijff - En un momento dado (2003), Over Canto (2011) en Erbarme dich (2015).

Lees ook in NRC Handelsblad: Onheilspellend zwerk hangt over Wieringen (3 juli 2014, €) en ‘Johan Cruijff is een beetje God’ (19 januari 2004, €)