Qualcomm betaalt China megaboete

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm legt zich neer bij een boete van 975 miljoen dollar, en houdt zo toegang tot de lucratieve Chinese markt.

Qualcomm moet zijn succes als leverancier van chips voor mobiele telefoons bekopen met een torenhoge boete uit China. Het Amerikaanse bedrijf betaalt 975 miljoen dollar (860 miljoen euro) omdat het patenten voor mobiel internet onder oneerlijke voorwaarden zou verkopen.

Qualcomm heeft licenties in bezit voor mobiel internet via 3G- en 4G-netwerken. Die zijn onmisbaar voor veel telefoons, maar Chinese fabrikanten klaagden over de voorwaarden waarmee Qualcomm de patenten gebundeld verkocht.

De Chinese Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie onderzocht Qualcomm sinds 2013.

De Amerikaanse chipmaker liet gisteren in een persbericht weten het besluit te betreuren, maar legt zich neer bij de boete. Zo houdt Qualcomm toegang tot de lucratieve Chinese markt. De helft van de chipomzet (circa 26 miljard dollar) is afkomstig uit China. De Chinese markt is zo belangrijk omdat het aantal mobiele bellers daar snel groeit en veel mensen hun eerste smartphone aanschaffen.

Beleggers reageerden mild positief op Qualcomms besluit om de boete te betalen; het conflict hing al een tijd boven de markt en lijkt afgewikkeld. Qualcomm stelde de omzetverwachting licht naar boven bij.

Qualcomm verdient zo’n 5 procent van de verkoopprijs van elke telefoon voor het gebruik van licenties. Die voorwaarden worden aangepast en zijn gebaseerd op 65 procent van de netto verkoopprijs, meldt het bedrijf. Ook worden de patenten niet meer als verplichte bundels verkocht.

Qualcomm is een zogeheten fabless chipmaker. Het bedrijf uit San Diego, Californië, ontwerpt en verkoopt de chips zelf, maar laat ze produceren in andere fabrieken.

Een van de toeleveranciers is de Chinese chipfabrikant Semiconductor Manufacturing International (SMIC). Dat bedrijf maakte deze week bekend dat het een kwartaalomzet van ruim 485 miljoen dollar haalde.

Qualcomm doet nog een belofte: het reserveert 150 miljoen dollar voor een fonds dat mobiele chips gaat ontwikkelen in samenwerking met Chinese start-ups.

China past regels tegen machtsmisbruik strenger toe op buitenlandse bedrijven. Er loopt een onderzoek tegen de prijzen die de Amerikaanse softwarereus Microsoft hanteert. Vorig jaar kreeg het Britse farmaciebedrijf GlaxoSmithKline een boete van 490 miljoen dollar opgelegd wegens een omkopingsschandaal.

Er zijn meer chipfabrikanten die beboet zijn wegens machtsmisbruik. Intel verloor vorig jaar de rechtszaak tegen een boete van 1,4 miljard euro die het bedrijf in Europa opgelegd kreeg.