Qualcomm betaalt China hoogste boete ooit

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Chipmaker Qualcomm betaalt de Chinese autoriteiten een boete van zo’n 1 miljard dollar (880 miljoen euro). Dat melden verschillende media. Qualcomm verlaagt ook de hoogte van de royalty’s die in China gebruikt worden, met ongeveer een derde.

Daarmee is het gedaan met het onderzoek naar Qualcomm: een van de meest omstreden zaken onder de Chinese anti-monopoliewetgeving. Op hoog niveau is de afgelopen maanden gesproken over de Chinese anti-monopoliewet die volgens critici gericht lijkt op grote buitenlandse bedrijven. Qualcomm wordt beschuldigd van monopolievorming, maar waarvoor de boete precies is opgelegd, blijft onduidelijk.

Wél duidelijk is dat dit de hoogste boete is, die een bedrijf ooit aan de Chinese autoriteiten heeft betaald. Volgens Reuters gaat Qualcomm ook akkoord met veranderingen in de manier waarop licenties worden verstrekt.

Qualcomm haalde ongeveer de helft van de wereldwijde omzet van 26,5 miljard dollar (23,39 miljard euro) uit China. Er wordt vooral veel verdiend met de uitgifte van licenties.

Qualcomm-directeur Derek Aberle kijkt daarom liever vooruit, zegt hij in de China Daily.

We zijn blij dat het onderzoek is afgelopen en geloven dat we met de uitgave van onze licenties nu volledig kunnen deelnemen aan China’s steeds snellere implementatie van onze 3G/4G technologie.

Volgens Reuters wil Qualcomm graag meer investeren in China, bijvoorbeeld in de volgende generatie chipgebruikers. Het bedrijf wil bijvoorbeeld 150 miljoen dollar (132,37 miljoen euro) investeren in Chinese start-ups. Ook gaat Qualcomm een partnerschap aan met een Chinese chipmaker. In het licht van die plannen kan een conflict met de Chinese autoriteiten natuurlijk niet snel genoeg opgelost zijn.

Samsung en Microsoft leggen het bij

Het geruzie tussen Samsung en Microsoft is eindelijk voorbij. Wát ze precies afgesproken hebben, weet niemand, zegt het Koreaanse persbureau Yonhap. In een gezamenlijke verklaring staat dat de voorwaarden van de gemaakte afspraken vertrouwelijk blijven. In ieder geval zijn de Amerikaanse rechtszaak en de bemiddeling door de Internationale Kamer van Koophandel, hiermee beëindigd.

De twee bedrijven lagen al sinds 2011 met elkaar in de clinch. Samsung weigerde royalty’s te betalen nadat Microsoft bekend maakte telefoonbouwer Nokia over te nemen, een directe concurrent van Samsung. De Amerikanen begonnen een rechtszaak en Samsung vroeg bemiddeling aan van de internationale rechtbank in Hongkong.

Volgens persbureau Reuters heeft Microsoft nog 6,9 miljoen dollar (6,09 miljoen euro) aan rente te goed van Samsung, over meer dan 1 miljard dollar (880 miljoen euro) aan royalty’s. Beide bedrijven claimden dat de ander zich niet aan de gemaakte afspraken hield.

Verschillende mededingingsautoriteiten keurden de overname van Nokia goed. Wat dat betekent voor Samsungs samenwerking met Microsoft blijft dus nog onduidelijk.

VS en China samen op WeChat

Topoverleg via superkorte berichtjes. Het houdt de zaak bedrieglijk simpel. Lu Wei is de Chinese internetminister en Max Baucus is de Amerikaanse ambassadeur in Peking. Lu en Baucus zijn ook vrienden op WeChat, de Chinese app die lijkt op WhatsApp. Het is onduidelijk of ze in hun gesprekken ook emoticons gebruiken, grapt de China Daily.

Tijdens een eindejaarsreceptie van het Chinese cyberspace administratiebureau vertelde Lu dat hij via WeChat graag eens wat ideeën zou willen uitwisselen met Baucus. Over internetregulering wel te verstaan, een veel besproken onderwerp. China heeft strengere regels ingesteld omdat de regering meent dat volledig vrije informatiestromen veiligheid en sociale stabiliteit zullen aantasten, stelt Lu.

Het woord ‘net’ betekent ook wet en regelgeving in de Chinese cultuur. Iedere internetgebruiker wil cybervrijheid, en regelgeving is het fundament. Als er geen regelgeving is, kan er ook geen vrijheid zijn.

Baucus was ingenomen met Lu’s oproep tot samenwerking. “Ik denk dat we meer moeten focussen op samenwerking dan op de verschillen tussen ons.” Volgens de China Daily verliest de VS langzaam de controle over internet, aangezien een aantal landen vragen om een intergouvernementele raad die het ‘net’ in de gaten houdt.

    • Eefje Rammeloo