PvdA-senator: zorgplan ondergraaft solidariteit

Marijke Linthorst in de Eerste Kamer.
Marijke Linthorst in de Eerste Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

De nieuwe kabinetsplannen om zorgverzekeraars strenger te laten selecteren bij het inkopen van zorg ondergraven nog steeds de ‘onderlinge solidariteit’ in de zorg. Dat schrijft Eerste Kamerlid Marijke Linthorst van de PvdA vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

Ook pleit ze voor een “grondige tussentijdse evaluatie” naar de kosten en effecten van marktwerking in de zorg. Linthorst was één van de drie PvdA-senatoren die eind vorig jaar tegen de zorgwet van minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) stemden, waardoor het voorstel sneuvelde.

Met het artikel reageert ze op een nieuw pakket maatregelen dat Schippers vorige week presenteerde in plaats van de gesneuvelde zorgwet. Het meest in het oog springende voorstel is dat patiënten die zich beperken tot de ziekenhuizen en instellingen die hun verzekeraar kiest, korting kunnen krijgen op hun eigen risico.

Linthorst noemt Schippers’ nieuwe maatregelen “een verbetering”, maar vindt ze nog steeds funest voor de ‘onderlinge solidariteit’. “De minister probeert de uitwassen te bestrijden, maar de fundamentele prikkel blijft ongewijzigd: concurrentie om de voor de zorgverzekeraar ‘aantrekkelijke doelgroep’.” Volgens haar zullen verzekeraars straks nog steeds liever jongeren met een klein gezondheidsrisico contracteren dan ouderen.

Lees het opinieartikel ‘Schippers wil zorg niet beter maar minder’(€).