President Syrië: wij krijgen informatie over Amerikaanse luchtaanvallen op IS

President Bashar al-Assad van Syrië beweert dat hij via derde partijen wordt geïnformeerd over de luchtaanvallen op IS.
President Bashar al-Assad van Syrië beweert dat hij via derde partijen wordt geïnformeerd over de luchtaanvallen op IS. Foto ANP/EPA/SANA

De Syrische president Bashar al-Assad zegt indirect geïnformeerd te worden over de luchtaanvallen van de coalitie tegen Islamitische Staat. Ook al willen de VS, die de coalitie leiden, niks met Assad te maken hebben, beweert de president toch via derde partijen op de hoogte te worden gehouden van de aanvallen.

Dat heeft de Syrische president gezegd tijdens een interview met de BBC. Volgens Assad is er geen direct contact met de VS over de aanvallen, maar worden er via Irak, waar IS ook actief is, berichten naar Syrië doorgespeeld. Van coördinatie is geen sprake, aldus de president.

“Via derde partijen, Irak en andere landen, worden soms berichten doorgespeeld. Vooral algemene berichten, maar geen tactische informatie.”

Geen vatbommen

Op de vraag of er tevens sprake is van een dialoog met de VS via derde partijen stelde Assad dat daar geen sprake van is. Er wordt alleen informatie doorgespeeld, meer niet.


In het interview ontkent Assad verder dat helikopters van het Syrische leger vatbommen gebruiken. Deze bommen zijn gevuld met explosieven en metaalsplinters en worden van grote hoogte afgeworpen. Volgens mensenrechtenorganisaties maken de vatbommen veel slachtoffers onder de burgerbevolking.

‘Coalitie steunt terroristen’

Assads uitspraken zijn opmerkelijk: de VS wensen niet met de president samen te werken, ook al vecht diens regering net als de coalitie tegen IS. Assad wordt door de VS gezien als een van de belangrijkste oorzaken van het uitbreken van de burgeroorlog die sinds 2011 in Syrië woedt. In die chaos kon IS grote delen van het land overnemen.

De coalitie van de VS en een aantal Arabische landen voert sinds september vorig jaar luchtaanvallen uit in Syrië, maar de autoriteiten in het land zijn daar niet bij betrokken. Assad wijst een mogelijke deelname aan de coalitie af omdat de deelnemers bepaalde rebellengroeperingen in Syrië steunen:

“We gaan dat zeker niet doen en daar hebben we een simpele reden voor: we willen geen alliantie met landen die terrorisme steunen.”