Politie pakte vorig jaar 20 miljoen euro af van ondergrondse bankiers

De politie heeft vorig jaar meer geld in beslag genomen van ondergrondse banken.
De politie heeft vorig jaar meer geld in beslag genomen van ondergrondse banken. Foto ANP/EPA/KOEN SUYK

Vorig jaar is ruim 20 miljoen euro in beslag genomen van ondergrondse bankiers. Een jaar eerder was dat nog 13 miljoen euro. Dat melden de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend.

Ondergrondse banken worden door criminelen gebruikt om de opbrengst uit bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel te witwassen. Ook al lijkt 20 miljoen euro veel geld, volgens een woordvoerder van het OM is dat slechts ‘het topje van de ijsberg’:

“Exacte aantallen kunnen we niet geven. Maar in de handel van cocaïne naar Europa gaat alleen al 4 miljard euro om.”

Transacties tegen ‘verstopping’

De toename van de hoeveelheid in beslag genomen geld valt toe te schrijven aan het steeds betere inzicht dat de politie krijgt in illegale geldstromen. Die heeft sinds 3,5 jaar jaar een speciaal team dat onderzoek doet naar ondergronds bankieren.

In zaken gerelateerd aan ondergronds bankieren heeft de politie vorig jaar tachtig verdachten aangehouden. Het OM bood hun in veel gevallen een transactie aan. Naast dat het aangetroffen bedrag in beslag werd genomen, moesten zij 5 tot 10 procent van de waarde van dat aangetroffen bedrag betalen. Wie een dergelijk transactievoorstel accepteerde, werd niet verder vervolgd. 41 gingen verdachten zijn vorig jaar daarmee akkoord gegaan.

Het OM hanteert deze werkwijze om het systeem niet ‘verstopt’ te laten raken met extra zittingen. Niet iedereen komt in aanmerking voor een dergelijke deal. Als er naast geld ook drugs of vuurwapens worden gevonden, gaat het OM over tot vervolging. Dat geldt ook voor aangetroffen bedragen van boven de 500.000 euro.