Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Personeel NFI: forensisch onderzoek komt in gedrang

Voorbereiding van DNA-isolatie bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. De OR van het NFI vreest slechter onderzoek door bezuinigingen.
Voorbereiding van DNA-isolatie bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. De OR van het NFI vreest slechter onderzoek door bezuinigingen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het personeel van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vreest dat er minder misdaden zullen worden opgelost door de bezuinigingen op de dienst. In een brief waarschuwt de ondernemingsraad minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) hierover, bevestigt een woordvoerder van het instituut.

Op het NFI moet 9,6 miljoen euro worden bezuinigd. Hierdoor moeten 77 van de 550 banen verdwijnen bij het instituut, zo werd in het najaar aangekondigd. De brief van de OR bevat het advies over deze reorganisatie aan het ministerie.

Uit de brief blijkt dat het NFI-personeel vreest dat forensisch onderzoek door de bezuinigingen niet altijd meer zal worden uitgevoerd. De Telegraaf citeerde vanochtend uit de brief over het schrappen van 77 banen:

“Dit afscheid is in de ogen van de ondernemingsraad extra wrang, omdat in de samenleving de roep om meer veiligheid steeds luider wordt.

Politie

Onderdeel van de reorganisatie is dat een deel van de werkzaamheden van het NFI, zoals DNA-vooronderzoek, onderzoek plaats delict en basisonderricht over forensisch onderzoek, door de Nationale Politie worden uitgevoerd. Volgens de woordvoerder van het NFI denkt de OR niet dat de kwaliteit hierdoor zal afnemen, zoals De Telegraaf berichtte:

“De politie is prima in staat om bijvoorbeeld DNA-vooronderzoek te doen. Dat onderzoek zal bovendien plaatsvinden onder supervisie van het NFI. Daar is dus niets mis mee.”