Ouders Amerikaanse IS-gijzelaar bevestigen dood dochter Kayla

Kayla Muelle werkte onder andere voor de Deense Vluchtelingenraad.
Kayla Muelle werkte onder andere voor de Deense Vluchtelingenraad. Foto EPA / Matt Hinshaw

De Amerikaanse Kayla Mueller, die door IS was gegijzeld, is overleden. Dat hebben haar ouders bevestigd, melden verschillende Amerikaanse media. Mueller die als hulpverleenster werkte voor een ngo en Syrische vluchtelingen hielp aan de grens met Turkije, werd in de zomer van 2013 gevangengenomen door IS.

Afgelopen week beweerde IS dat ze omgekomen zou zijn door de luchtaanvallen van Jordanië op IS-doelen. Jordanië deed dit af als propaganda. Volgens het Witte Huis hebben de ouders afgelopen weekend echter een privébericht ontvangen waaruit zou blijken dat ze niet meer leeft. In een verklaring zeggen de ouders:

“We hebben bevestiging gekregen dat Kayla is overleden. We zijn er kapot van. Kayla was een geëngageerde en toegewijde hulpverleenster die haar leven in dienst stelde van vrijheid, gerechtigheid en vrede.”

Het Witte Huis laat in een reactie weten dat de VS “delen in het verdriet”:

Twitter avatar WhiteHouse The White House “The United States will find and bring to justice the terrorists who are responsible for Kayla’s…death.” —Obama http://t.co/bqnFABLJcn

Obama: IS is verwerpelijk

De Amerikaanse president Obama heeft laten weten dat de VS “de terroristen die verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en terecht zullen stellen”. Ook noemde hij IS een “hatelijke en weerzinwekkende terroristische groep”, schrijft persbureau Reuters.

Mueller was met een Syrische vriend of collega in de zwaar belegerde stad Aleppo. Hij was daar om de internetverbinding te herstellen van het Spaanse kantoor van Artsen zonder Grenzen. De volgende dag reisden ze terug naar Turkije, maar onderweg werden ze ontvoerd. Een jaar later ontving de Amerikaanse regering een voorstel van IS om Mueller te ruilen voor 5 miljoen euro of de vrijlating van de Pakistaan Aafia Siddiqui, die een straf uitzit voor terrorisme.

Nog een gijzelaar in Midden-Oosten

Mueller was bovendien niet de laatste Amerikaan gijzelaar in het Midden-Oosten. Ten minste één andere Amerikaan wordt daar momenteel gegijzeld gehouden, zo liet een woordvoerder van het Witte Huis vanavond weten. Over de identiteit van die persoon wilde de zegsman niets kwijt