Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt

De Nederlandse overheid is niet aansprakelijk voor de schade die de families van de treinkapers bij De Punt hebben geleden. Volgens minister Opstelten heeft de overheid in 1977 niet onrechtmatig en buitenproportioneel gehandeld bij het beëindigen van de kaping.

Molukkers lopen richting het Drentse De Punt voor de herdenking van de zes Molukse treinkapers die in 1977 de dood vonden, in januari vorig jaar.
Molukkers lopen richting het Drentse De Punt voor de herdenking van de zes Molukse treinkapers die in 1977 de dood vonden, in januari vorig jaar. Foto ANP / Koen van Weel

De Nederlandse overheid is niet aansprakelijk voor de schade die de families van de treinkapers bij De Punt hebben geleden. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Justitie vandaag in een brief aan de nabestaanden. Volgens Opstelten heeft de overheid in 1977 niet onrechtmatig en buitenproportioneel gehandeld bij het beëindigen van de kaping.

De bewindsman concludeert dat na een uitgebreid onderzoek naar de bevrijdingsactie, waarbij zes Molukse kapers werden doodgeschoten. De advocate van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, stelde de Nederlandse staat begin november aansprakelijk. Haar cliënten menen dat de speciale eenheden die bij de actie betrokken waren de kapers opzettelijk hebben gedood.

Kapers niet met opzet gedood

Minister Opstelten is van mening dat de feiten en veronderstellingen die de nabestaanden gebruiken uit hun verband zijn gerukt. Daardoor trekken ze volgens hem “vergaande en veelal onjuiste conclusies”. Geen van de treinkapers is met opzet gedood, zo benadrukt de bewindsman volgens het ANP in de brief:

“De gijzelnemers waren niet bereid om vrijwillig de gijzeling te beëindigen. Dit in weerwil van de vele pogingen om de gijzelnemers hiertoe te bewegen. Het beëindigen van de gijzeling kon uitsluitend door gebruik te maken van geweld. Daarbij was het doel om de gegijzelden te beschermen en te bevrijden, niet om de gijzelnemers te doden.”

Doorvuren op lijken kapers

Volgens Opstelten openden de precisieschutters het vuur op alle delen van de trein waar de kapers zich bevonden. Dit moest voorkomen dat ze zich tijdens de bevrijding konden mengen onder de gegijzelden. De consequentie dat alle kapers daardoor waarschijnlijk om het leven zouden komen, werd daarbij voor lief genomen.

Dat wil echter niet zeggen dat “er sprake was van het inzetten van een overmacht aan geweld dat slechts tot doel kon hebben het doden van alle gijzelaars”, aldus de minister. Ook voor het verwijt dat de speciale eenheden na het doden van de kapers doorschoten op de lijken is volgens hem geen bewijs:

“Uit sectiegegevens van de omgekomen kapers blijkt niet dat er verwondingen na de dood zijn opgelopen.”

Lees meer over de treinkaping in “De waarheid is verhuld, kogels van buitenaf”, uit het NRC Handelsblad van 22 november. (€)