Oppositieleider Maleisië jarenlang uitgeschakeld na veroordeling

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is alsnog veroordeeld voor sodomie. Hij heeft hiervoor 5 jaar cel gekregen en mag daarna nog 5 jaar niets in de politiek doen.
De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is alsnog veroordeeld voor sodomie. Hij heeft hiervoor 5 jaar cel gekregen en mag daarna nog 5 jaar niets in de politiek doen. Foto EPA / Fazry Ismail

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim moet vijf jaar de gevangenis in omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seks met een man. Ook mag hij zich nog jaren niet op het politieke toneel begeven. Dat meldt persbureau AP.

De Hoge Raad van het Aziatische land bevestigde vandaag de uitspraak hierover van een lagere rechtbank. Vorig jaar werd Ibrahim al in hoger beroep schuldig bevonden aan “tegennatuurlijk geslachtsverkeer”. In het islamitische land kan voor sodomie tot 20 jaar cel worden opgelegd.

De 67-jarige Ibrahim werd in 2008 beschuldigd van sodomie met een destijds 26-jarige medewerker. In 2012 werd hij nog vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Die uitspraak werd vorig jaar teruggedraaid.

Politieke veroordeling

Volgens de oppositieleider is de zaak tegen hem politiek gemotiveerd. Anwars Volkspartij voor Gerechtigheid (PKR) maakt zich sterk voor sociale rechtvaardigheid en anti-corruptiebeleid. Vlak voor de beschuldiging in 2008 won hij met een coalitie van drie partijen veel stemmen bij de verkiezingen in Maleisië, waardoor de als sinds 1957 zittende coalitie, Barisan Nasional, zijn twee derde meerderheid verloor.

De zittende premier Abdullah Badawi ruimde daarna het veld maar Barisan Nasional behield wel de macht. Najib Razak werd daarna zonder volledig mandaat van het volk premier. De familie Razak speelt een grote rol in de Maleisische politiek: zijn vader en oom waren al eerder premier van het land (€).

De celstraf is niet de enige consequentie van de veroordeling. Na de celstraf mag Ibrahim namelijk ook de politiek vijf jaar niet in. Dat betekent dat hij ook niet kan meedoen aan de landelijke verkiezingen in 2018.