Spanning in Donbas tot climax

Daags voor het topberaad over de Oekraïense crisis in Minsk wordt de militaire spanning in de regio verder opgevoerd.

In het zuiden van Rusland en op de Krim is de Russische krijgsmacht begonnen met nieuwe oefeningen.

Rond Volgograd, Stavropol en in de Kaukasus zijn circa tweeduizend verkenners op oefening. Op de Krim is een oefening gaande met ongeveer zeshonderd militairen.

In de Donbas escaleert de oorlog weer. Het Oekraïense vrijwilligersbataljon Azov meldt dat het vanuit de havenstad Marioepol de aanval op pro-Russische rebellen heeft geopend. Azov claimt enige plaatsjes te hebben heroverd. Omgekeerd melden separatistische milities dat ze het Oekraïense frontbolwerk bij Debaltseve hebben afgegrendeld.

Morgen begint in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een topberaad van de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk. Volgens de Oekraïense ambassadeur in Berlijn zijn er bij een voorbespreking gisteren „tastbare resultaten” geboekt. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov waarschuwde echter dat mogelijke wapenleveranties aan Oekraïne de „toestand destabiliseren”.