Nieuwe generatie vakbondsleiders wint aan sympathie

Wie: Niels Suijker

Leeftijd: 37

Wat: bestuurder FNV Handel

Waar: EénVandaag, 6 februari

In de afgelopen jaren was vakbondsbestuurder wel het laatste beroep dat de media serieus namen. Het werd geassocieerd met gele hesje, dikke buiken, uitgedeelde petjes, fluitjes en babyboomers. Vakbonden, dat waren organisaties waarvan de top met elkaar over straat rolde, tot groot genoegen van de werkgevers.

Deel van de onmin kwam voort uit een richtingenstrijd, die vaak gewonnen werd door veelbelovende jonge organisatoren uit de SP, als Ron Meyer en Lilian Marijnissen. Maar de macht ligt nog grotendeels bij een vorige generatie.

Het tij kentert snel, nu links verzet tegen het grootkapitaal vanuit Griekenland en Spanje weer hip aan het worden is. Bovendien zijn er conflicten in Nederland die tot de verbeelding spreken.

Je zou niet graag in de schoenen staan van Martijn den Heijer (CNV) en Niels Suijker (FNV), die namens de werknemers hebben onderhandeld over de redding van V&D, en binnenkort ook van Blokker. De eigenaren van die verouderde winkelbedrijven vragen natuurlijk om loonoffers, maar wie garandeert dat ze er over een paar jaar niet toch de stekker uittrekken? Als de bonden echter weigeren, dan gaat de zaak nu al op de fles.

Vorige week vertelde Suijker, bestuurder van FNV Handel en voorheen van FNV Bondgenoten, in EénVandaag al eens eerder te hebben onderhandeld met Sun Capital, de eigenaar van V&D. In 2012 vertegenwoordigde hij de belangen van de Zeeuwse weknemers van Neckermann, dat op het punt stond failliet te gaan. Sun wilde alleen verder, als er geen sociaal plan zou komen. Toen de Duitse vakbond dat toch afdwong, ging de reddingsoperatie niet door.

Suijker oogt als een nieuw soort vakbondsbestuurder: een toponderhandelaar, hoog opgeleid, net als zijn meeste voorgangers, maar het verschil is dat hij geen volkse pose en spraakgebruik aanneemt. Bij echte calamiteiten gaat het daar niet over en heb je meer aan zakelijkheid.

Het lijkt me geen SP-kaderlid, gezien zijn cv (KPMG, Amerikaanse Kamer van Koophandel in Brussel), maar wel gesneden uit hetzelfde hout als de leiders van Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje.

De nieuwe, door de media omarmde generatie lijkt kansen te bieden voor de FNV om zich aan het morsige imago van zelfzuchtige verliezers te onttrekken,

    • Hans Beerekamp