Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Moeder Arnon Grunberg overleden

Screenshot uit documentaire over Arnon Grunberg en zijn overleden moeder, Hannelore Grünberg-Klein.
Screenshot uit documentaire over Arnon Grunberg en zijn overleden moeder, Hannelore Grünberg-Klein. Foto screenshot documentaire Avondbloem, film van Pascalle Bonnier en &Bromet.

De moeder van Arnon Grunberg, Hannelore Grünberg-Klein, is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de schrijver vandaag bekendgemaakt. Grünberg-Klein is onderwerp van de aankomende roman van Grunberg.

Op zijn blog schrijft Grunberg ‘nu zijn eigen moeder te moeten worden’:

‘Tonight, while I was eating in a fusion restaurant, something between Japanese and Chinese, my sister called me. We had to go to the hospital, she said. When we arrived there my mother was already dead. Now, I have to become my own mother – an interesting task.’

Boek

Grunberg woonde vanaf het voorjaar 2014 weer bij zijn moeder in Amsterdam-Zuid om een boek over haar te schrijven. In een Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant schreef Grunberg:

‘Sinds kort woon ik weer bij mijn moeder als ik in Amsterdam ben. Ik noem het een ‘project’, zoals Irak en Guantánamo projecten waren, maar misschien is dat onjuist, misschien is het een eindspel.’

Het boek moet op Moederdag 2016 verschijnen.

De bijzondere relatie tussen Hannelore Grünberg-Klein en haar zoon kwam de afgelopen jaren vaker ter sprake in de ‘Voetnoten’ die Grunberg schrijft voor de Volkskrant. Die krant geeft vandaag een selectie van die ‘Voetnoten’ prijs.

Documentaire

In het voorjaar van 2015 zendt de Joodse Omroep een documentaire uit over Grunberg en zijn moeder. Een kleine tien minuten uit die documentaire is eind vorig jaar vrijgegeven.

Daarin is te zien hoe Grunberg met zijn moeder in de voortuin van haar Amsterdamse huis praat over haar deportatie naar Auschwitz. Het feit dat ze staand kon slapen was haar redding, legt ze uit.

Ook wordt ze tijdens het filmen van de documentaire opgenomen in het ziekenhuis. “Ik voel me alsof ik voor de dood ga”, zegt ze al telefonerend in een ziekenhuisbed. “Beetje het ergste van het ergste”.

Arnon Grunberg en Hannelore Grünberg from Arnon Grunberg on Vimeo.